Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

Sandra Mulkens

Docent

Sandra Mulkens is docent bij Accare.

Biografie

Sandra Mulkens studeerde Gezondheidswetenschappen, afstudeerrichting Geestelijke Gezondheidkunde, aan de Universiteit Maastricht (UM). Daarna deed zij promotieonderzoek naar de instandhouding en behandeling van sociale fobie/bloosangst. Tegelijkertijd voltooide zij de opleiding tot cognitief gedragstherapeut en werd daarna achtereenvolgens GZ-psycholoog, Psychotherapeut en Klinisch Psycholoog. Na haar promotie (2000) werkte zij als universitair docent bij de Faculteit Psychologie en Neurowetenschappen met als focus eetstoornissen en body dysmorphic disorder (BDD). In 2018 werd zij benoemd als bijzonder hoogleraar “Voedings- en eetstoornissen”, op een leerstoel ingesteld door SeysCentra, behandelcentrum voor kinderen en jongeren met ARFID. Haar onderzoek heeft betrekking op de diagnostiek, instandhouding en behandeling van eetstoornissen, in het bijzonder ARFID, en daarnaast op lichaamsbeeldproblematiek, waaronder BDD, en cosmetische chirurgie. Naast onderzoek en onderwijs bij de UM doet Sandra ook patiëntenzorg (ARFID) bij het MUMC+ te Maastricht en bij SeysCentra.

Sandra bekleedt daarnaast nog enkele externe functies; zo is zij voorzitter van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE), lid van de stuurgroep K-EET (landelijke ketenaanpak eetstoornissen - al dan niet in combinatie met andere (psychische) aandoeningen - bij kinderen en jongeren), en co-chair van het internationale eetstoornissen congres (ICED) 2023. Eerder was zij lid van de werkgroep zorgstandaard eetstoornissen (gepubliceerd in 2017) en vanaf 2023 zal zij voorzitter zijn van de werkgroep Herziening Zorgstandaard Eetstoornissen (AkwaGGZ). 
Sandra heeft diverse publicaties (artikelen en hoofdstukken) over eetstoornissen en cognitieve gedragstherapie op haar naam staan. Ze maakte met collega Hermien Elgersma een e-learning over het diagnostisch instrument Eating Disorder Examination (EDE) en met Renate Neimeijer een e-learning over de PARDI, met financiering van K-EET. Momenteel schrijft zij met Renate Neimeijer een boek over de behandeling van ARFID met Cognitieve Gedragstherapie.