Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Eetproblemen

Hulp bij het vinden van een gezonde balans

Voor de meeste kinderen en jongeren is eten heel gewoon, maar niet voor iedereen. Het kan zijn dat gewicht en figuur een te grote rol zijn gaan spelen in je dagelijks leven. Ook kan het zijn dat je veel niet lust waardoor je bijvoorbeeld niet met anderen kan of durft te eten. Als je eetproblemen je dagelijks leven in de war schoppen, dan is het goed om hulp te zoeken. We kijken samen met jou naar de beste manier om (weer) een gezond eetpatroon te krijgen.

Welke eetproblemen zijn er?

Jouw mening over jezelf wordt voor een groot deel bepaald door de manier waarop je denkt over je lichaam en gewicht. Als dat uit balans is kan dat tot eetproblemen leiden. Welke komen het meest voor? We beschrijven ze hieronder, met de kenmerken die daarbij horen.

  • Eetstoornissen: Je weegt minder dan bij je lengte en leeftijd past. Je bent bang om dik te worden en probeert zoveel mogelijk af te vallen.
     
  • Voedingsstoornis (ARFID): Bijna alle kinderen hebben wel een fase waarin ze veel dingen niet lusten. Dat gaat meestal over.  Voor sommige kinderen is dit echter geen fase. Eten levert dan langdurig heel veel spanning op. In je hoofd en in je lijf. En meestal heb je ondergewicht.
  • Obesitas (overgewicht): Je weegt te veel, en dat is niet gezond. En je hebt psychische problemen die te maken hebben met je overgewicht. En dat kan weer voor andere eetproblemen zorgen.

De behandeling: actief aanpakken

Het doel van een behandeling is om weer een gezonde balans te krijgen. Om een goede leefstijl aan te leren, zodat je je weer prettig voelt. Dat geldt voor je lijf en voor je hoofd. Samen met jou onderzoeken we hoe de problemen er bij jou en in je gezin uitzien. De bedoeling is dat je je eetprobleem zelf actief gaat aanpakken. Je leert om weer normaal te eten en te drinken. En een normaal gewicht te krijgen en te houden. Je leert om met andere dingen bezig te zijn dan met eten, uiterlijk en gewicht. Zodat je bijvoorbeeld weer naar school kunt gaan, hobby's oppakt en weer contact kunt maken met je vrienden.

De rol van je ouders

Je ouders zijn heel belangrijk voor je herstel. Ze kunnen je steunen, meer begrip krijgen voor je eetprobleem en in elke fase van de behandeling meedoen. Soms schuiven ze aan bij de start van de therapie, soms later. Soms gaan jullie zelfs een week lang samen aan de slag. Dat hangt ook af van hoe oud je bent.

En dan nog even dit

Voor de behandeling van eetstoornissen werken we bovenregionaal. Dat betekent dat je soms naar een grotere polikliniek in de buurt wordt verwezen. Het kan daarom zijn dat de wachttijd langer of korter is dan de wachttijd die we op deze website publiceren voor de polikliniek.

Bekijk een locatie bij jou in de buurt