Schematherapie bij eetstoornissen
Effectiviteit van groeps-schematherapie in vergelijking met CBT-E bij mensen met anorexia nervosa, boulimia nervosa of een atypische vorm hiervan
In deze studie onderzoeken we de behandel effectiviteit en kosteneffectiviteit van groeps-schematherapie bij eetstoornis patiënten waarbij CBT-E niet snel een effect laat zien.
Wie kan deelnemen?
-
Mensen van 16+ met diagnose anorexia nervosa, boulimia nervosa of een atypische vorm hiervan
-
Die hiervoor het behandeladvies CBT-E hebben gekregen
Achtergrond
Veel mensen met een eetstoornis krijgen CBT-E als advies voor behandeling. Deze behandeling focust op het normaliseren van het eetpatroon en gewicht en het aanpakken van instandhoudende processen. Voor een deel van de patiënten werkt deze behandeling goed maar voor een ander deel lijkt deze behandeling minder passend. Voor wie deze behandeling wel en niet goed werkt weten we vooraf niet goed. Wel weten we dat een eetstoornis vaak samengaat met andere psychische klachten zoals somberheid, angst en/of persoonlijkheidsproblematiek.
Bij schematherapie is het idee dat een eetstoornis en eventuele andere problemen het gevolg zijn van niet-helpende denkbeelden die je hebt over jezelf, de ander en de wereld. Bijvoorbeeld dat je
niet goed genoeg bent of anderen je toch wel zullen verlaten. Schematherapie zoomt in op deze gedachten, om via die weg de problematiek aan te pakken. We willen onderzoeken of schematherapie een goed alternatief is voor diegenen voor wie CBT-E niet snel een effect laat zien. Hiermee willen we een bijdrage leveren aan het verbeteren van de zorg voor mensen met een eetstoornis.
Het onderzoek
Iedereen die meedoet krijgt eerst vier weken individuele CBT-E. We meten vooraf en na de 4 weken je klachten met een eetstoornisvragenlijst. Is er een snel effect zichtbaar? Dan is de kans groot dat CBT-E voor jou goed werkt. Het onderzoek stopt voor jou en je gaat dan door met de CBT-E behandeling.
Laat het effect bij jou nog op zich wachten? Dan wordt op basis van toeval bepaald of je doorgaat met CBT-E of dat je overstapt naar de groeps-schematherapie. Van beide behandelingen denken we dat ze goed kunnen werken, ook als er geen snel effect van CBT-E is, maar we willen nu onderzoeken welke van de behandelingen het beste werkt.
Samenwerking
Dit onderzoeksproject is een samenwerking tussen Universiteit Maastricht, Universiteit Utrecht, Rijksuniversiteit Groningen, Amarum Nijmegen en Accare. Als je deelneemt in het onderzoek zal je vooral te maken krijgen met je behandelaren bij Accare en met het onderzoeksteam GST-EAT in Maastricht.