Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

Mogelijke stages

Accare biedt stages aan voor zowel de opleiding tot psychiater (levensloopstages) als voor het profiel kinder- en jeugdpsychiatrie. Hieronder lees je meer over de verschillende stages.

Ambulante kinder- en jeugdpsychiatrie: Accare Groningen/Haren

Levensloopstage kinder- en jeugdpsychiatrie (6 maanden)

De stage is gekoppeld aan één zorglijn (Autisme Spectrum Stoornissen, angst-, dwang- en stemmingsstoornissen, ADHD/ODD/Ticstoornissen), maar ‘uitstapjes’ naar de andere zorglijnen worden aanbevolen, met name wanneer de AIOS weinig tot geen eerdere ervaring heeft in de kinder- en jeugdpsychiatrie. 

De zorglijnen van de polikliniek Groningen worden gekenmerkt door een sterke mate van protocollaire diagnostiek en behandeling. Binnen vrijwel alle zorglijnen vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats, en er wordt gewerkt volgens een stepped care model. De AIOS wordt getraind in het protocollair en multidisciplinair werken. Het is aan te bevelen om tijdens deze stage tenminste één keer een protocollaire psycho-educatie module te verzorgen en daarnaast (te starten met) het geven van een psychotherapie. Supervisie wat betreft de psychotherapie kan worden geboden in de (cognitieve) gedragstherapie en de systeemtherapie. Ook na het afronden van de stage kan de AIOS de psychotherapie blijven geven.

Afhankelijk van de lopende onderzoeken kan worden geparticipeerd in wetenschappelijk onderzoek.

De zorglijnen zijn sterk gespecialiseerd in een relatief klein aandachtsgebied. Dit biedt de AIOS de mogelijkheid om zich gedurende een half jaar te verdiepen. Daarnaast geeft het de AIOS de mogelijkheid ervaring op te doen met protocollair werken, en toch voldoende flexibel te blijven.

Ambulante kinder- en jeugdpsychiatrie: Accare Drenthe/Overijssel, Friesland, Groningen-Oost

Levensloopstage kinder- en jeugdpsychiatrie (6 maanden)

De poliklinieken voor kinder- en jeugdpsychiatrie van Accare in de verschillende provincies is in grote lijnen in zorglijnen georganiseerd zoals in de polikliniek in Groningen, maar op een kleinere schaal. Voor de AIOS is het hierdoor mogelijk in een halfjaar kennis te maken met de volle breedte van de kinder- en jeugdpsychiatrie. De stage is daarom bij voorkeur gepland aan het begin van het opleidingsproject.

Er wordt in sterke mate protocollair gewerkt, zeker waar het de zorglijnen autisme spectrumstoornissen, angst- en stemmingstoornissen, en dysruptieve stoornissen betreft. 

Het is aan te bevelen om tijdens deze stage tenminste één keer een protocollaire psycho-educatie module te verzorgen en daarnaast (te starten met) het geven van een psychotherapie. Supervisie wat betreft de psychotherapie kan worden geboden in de (cognitieve) gedragstherapie en de systeemtherapie. Ook na het afronden van de stage kan de AIOS de psychotherapie blijven geven.

Op de locaties Hoogeveen, Assen en Groningen-Oost is het mogelijk de stage op de polikliniek te combineren met FACT.

Ambulante kinder- en jeugdpsychiatrie: Accare Groningen/Haren

profiel kinder- en jeugdpsychiatrie (6-12 maanden)

Zorglijnen:

  • Autisme Spectrum Stoornissen
  • Angst- , dwang- en stemmingsstoornissen/trauma
  • ADHD/ODD/Ticstoornissen
  • (Zeer) jonge kinderen
  • Persoonlijkheidsstoornissen
  • (Licht) verstandelijk gehandicapten

De stage is gekoppeld aan één zorglijn, maar ‘uitstapjes’ naar de andere zorglijnen worden aanbevolen

De zorglijnen van de polikliniek Groningen worden gekenmerkt door een sterke mate van protocollaire diagnostiek en behandeling. Binnen vrijwel alle zorglijnen vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats, en er wordt gewerkt volgens een stepped care model. De AIOS wordt getraind in het protocollair en multidisciplinair werken. Van de AIOS in het profiel KJP wordt verwacht dat hij/zij in staat is kennislijn-overstijgend te werken. Ook kunnen AIOS in het profiel KJP gaandeweg oefenen met het oppakken van de rol van regiebehandelaar.

Van de AIOS wordt verwacht dat hij/zij psychotherapieën onder supervisie uitvoert, in ieder geval in de CGT en in de systeemtherapie.

Afhankelijk van de lopende onderzoeken kan worden geparticipeerd in wetenschappelijk onderzoek.

In alle zorglijnen zijn veel beginnende artsen, psychologen en orthopedagogen werkzaam. Ook zijn er vrijwel continue coassistenten en semi-artsen aanwezig. De gevorderde AIOS wordt gestimuleerd zelf supervisie te geven aan deze collegae, uiteraard onder supervisie van de eigen supervisor.

Consultatieve en ziekenhuis- kinder- en jeugdpsychiatrie: Accare Groningen

Profiel kinder- en jeugdpsychiatrie (6 maanden)

De stage is primair gekoppeld aan het team psychosomatiek van Accare Groningen UC. Dit team biedt poliklinische zorg en verzorgt de consultatieve kinder- en jeugdpsychiatrie voor het UMCG, met de nadruk op het Beatrix Kinderziekenhuis. Als AIOS verzorg je samen met je supervisor poliklinische intakes (en zo nodig/zo mogelijk diagnostiek) naast de consultatieve werkzaamheden. De casuïstiek is zeer divers, van het beoordelen van een delier tot het beoordelen van suïcidaliteit. De consultendienst wordt bijvoorbeeld ook vaak betrokken bij opgenomen kinderen die angstig of somber zijn of die mogelijk een transplantatie zullen krijgen. Een enkele keer krijgt de AIOS binnen deze stage ook te maken met de problematiek rond eetstoornissen, maar deze problematiek wordt doorgaans opgepakt door een ander team van Accare (zie stagebeschrijving eetstoornissen).

De kinder- en jeugdpsychiater(s) van het team nemen wekelijks deel aan de besprekingen van de afdeling kindergeneeskunde op donderdag, waar de AIOS vanwege onderwijs meestal niet bij kan zijn. Daarnaast is er wekelijks op dinsdagen een overleg gepland met de medisch psychologen. Naast de consulten in het UMCG, zijn er geregeld consultaanvragen vanuit de revalidatiegeneeskunde in Haren en Beetsterzwaag.

De stage is een boeiende, uitdagende en interessante stage. Deze stage wordt door AIOS over het algemeen beoordeeld als zeer goed, verrassend en leerzaam. Het is een stage die bij uitstek vraagt om inventiviteit en flexibiliteit.

Intensive Home Treatment (IHT): Accare Groningen

Profiel kinder- en jeugdpsychiatrie (6 maanden)

Accare heeft gekozen voor Intensive Home Treatment (IHT) als één van de interventies die leiden naar betere crisiszorg. IHT is een intensieve, kortdurende ambulante crisisbehandeling in de thuissituatie. IHT is een opname-voorkomende en opname-verkortende crisisinterventie. IHT is gebaseerd op de opvatting dat crisisbehandeling thuis leidt tot betere kansen op herstel en minder opnames. Daarnaast is thuisbehandeling minder ontwrichtend voor een cliënt en diens omgeving. IHT wordt gezien als ‘de voordeur’ maar ook als de ‘achterdeur’ van de HIC (High Intensive Care), Intermezzo. Een nauwe samenwerking met de HIC is dan ook noodzakelijk. Soms is een crisisopname nodig. Dit is een tijdelijke interventie in het ambulante traject. De ambulante behandeling wordt tijdens deze opname voortgezet.

Het IHT-traject start altijd met een ZAG gesprek op de poli. Dan worden er doelen en interventies opgesteld. IHT wordt ingezet om de crisis te doorbreken voor maximaal 6 weken, maar er kan ook voor een kortere periode worden gekozen. Opzet is om voor 4 weken IHT intensief in te zetten en de periode eventueel te verlengen met 1x of 2x een week voor het afbouwen.

De behandeling binnen het IHT-team is kortdurend, flexibel en passend bij de situatie. Een groot deel van de kracht en werkzaamheid van IHT ligt in het feit dat er direct en in de thuissituatie hulp wordt geboden. Er komt overzicht, de gezinsleden kunnen een beroep doen op de hulpverleners en er wordt een plan gemaakt dat perspectief biedt.

IHT is een behandeling op maat. Met de verwijzer en andere betrokken hulpverlener moet steeds worden afgestemd wie voor welk deel van de behandeling verantwoordelijk is. Tijdens een IHT traject blijft de betrokken poli behandelaar sterk betrokken. IHT neemt de behandeling niet over maar sluit aan bij cliënt en poli.

Mede afhankelijk van de eigen leerdoelen wordt er met de AIOS gekeken naar de taken en de positionering binnen het team. De AIOS zal (onder supervisie) groeien naar de functie van regiebehandelaar.

Intensieve zorg: Accare kliniek Smilde (Intermezzo)

Profiel kinder- en jeugdpsychiatrie (6 maanden)

Binnen de intensieve zorg worden, in samenwerking met de poliklinieken of externe verwijzers, intensieve (deel)behandelingen gedaan en crisiszorg geboden. Er zijn verschillende ambulante intensieve zorgprogramma's. Als het nodig is kunnen jongeren worden opgenomen in de kliniek. Ook kinderen kunnen zo nodig in de kliniek terecht, maar altijd samen met hun ouders. Opname in de kliniek duurt altijd zo kort mogelijk en is altijd onderdeel van een poliklinisch traject. Onder de intensieve zorg vallen de crisiszorg (crisisafdeling Intermezzo), klinische trajecten voor adolescenten, gezinsbehandeling. De behandelafdelingen bieden behandeling aan jongeren met zeer uiteenlopende problemen. Bij adolescenten en gezinsbehandeling wordt een deel van de kinderen / jongeren, en soms hun systeem, met intensieve traumatherapie behandeld.

Als kinder- en jeugdpsychiater in opleiding kun je bij diverse afdelingen een stage doen, waarbij ook combinaties mogelijk zijn. In overleg is er een “pakket op maat” samen te stellen waar je ervaring op kan doen met diagnostiek en behandeling van jongeren met complexe psychiatrische problematiek. Ook kun je kennismaken met een variëteit aan (specialistische) behandelvormen, zoals traumabehandeling en systeembehandelingen.

Bij Intermezzo worden jongeren opgenomen met ernstige acute psychiatrische beelden, zoals psychoses en manieën. Aangezien deze ziektebeelden op de algemene polikliniek vrij zeldzaam zijn, biedt deze stage een goede kans je kennis van en ervaring met deze ziektebeelden aan te scherpen. Een stage bij Intermezzo valt eventueel ook goed te combineren met werkzaamheden binnen een FACT team. 

Tijdens je stage bij de intensieve zorg zul je als behandelaar in afstemming met de ambulant behandelaar de regie voeren over het deeltraject. Er is in het algemeen sprake van een hoge doorstroom en er is vaak sprake van complexe problematiek. Hierbij is een goede samenwerking met en aansturing van het multidisciplinaire team van groot belang. In deze stage kun je dan ook veel ervaring opdoen in het werken binnen een multidisciplinair team. 

Tijdens de stage kan je (cognitieve gedragstherapeutische) behandelingen onder supervisie uitvoeren en wordt supervisie/werkbegeleiding door een kinder- en jeugdpsychiater geboden. Dit kan nog worden aangevuld door een supervisie/werkbegeleiding vanuit een andere discipline, wanneer dit wenselijk is.

Flexible Assertive Community Treatment (FACT): Accare Groningen

Profiel kinder- en jeugdpsychiatrie (6 maanden)

FACT-Jeugd is een organisatiemodel voor zorg aan kinderen en jongeren met ernstige psychische problemen, die langdurig van zorg afhankelijk zijn. Het gaat om kinderen en jongeren met problemen op meerdere levensgebieden. Naast de psychische problemen is er veelal sprake van een ontwrichte gezinssituatie en problemen met school of dagbesteding. Er kan tevens sprake zijn van verslavingsproblematiek of jongeren kunnen in aanraking komen met het criminele circuit. Vaak wordt tijdens het behandeltraject helder dat ook één of beide ouders kampen met psychische problemen of financiële zorgen. Het gaat regelmatig om jongeren in gezinnen waar meerdere hulporganisaties bij betrokken zijn, waarbij het uithoudingsvermogen vraagt om echt contact te maken met het gezin en om de hulpverlening van verschillende organisaties op elkaar af te stemmen.

De AIOS leert hier omgaan met schrijnende situaties, waarin de oplossing niet altijd een ideale oplossing is. De AIOS leert verdragen/ omgaan met de (beperkte) mogelijkheden die er in jeugdzorg/ jeugdhulpverlening is. De AIOS leert samenwerken met open en gesloten jeugdzorg, werkt samen met kleiner woonbegeleidingsorganisaties. De AIOS zal veelvuldig in aanraking komen met persoonlijkheidsproblematiek die in de bloei van haar dynamiek is. Ook kan de AIOS betrokken raken bij cliënten met psychotische kwetsbaarheid. 

Bij velerlei jongeren is er spraken van verslavingsproblematiek, alwaar motivatie voor verandering in dit gedrag veelal laag is en gesprekstechnieken en uithoudingsvermogen terugkomen tijdens contact momenten.

Voedings- en eetstoornissen en obesitas: Accare Groningen/Haren

Profiel kinder- en jeugdpsychiatrie (6 maanden)

Vanuit het bovenregionaal team wordt behandeling geboden voor kinderen en jongeren met eetproblemen in het hele spectrum - van eetstoornissen bij het jonge kind, tot eetstoornissen bij adolescenten en obesitas. 

Als AIOS kan je tijdens de stage leren hoe de verschillende behandelvormen van eetstoornissen eruit zien, maar ook kennis opdoen over de somatische aspecten (in samenwerking met de kinderarts) en de diëtetiek (in samenwerking met de diëtist).  
Eetstoornissen hebben een grote impact op de jongere en het gezin/de omgeving. Daarom is er ook veel aandacht voor het systeem. Gezien de multidisciplinaire aanpak zul je veel samenwerken binnen het team. Dit maakt dat de complexiteit die er is, ook echt samen gedragen wordt. 

Samen met de AIOS kunnen leerdoelen worden afgestemd. Als AIOS kun je intakes doen en (delen van) behandeling onder supervisie uitvoeren. Er wordt supervisie/werkbegeleiding door een kinder- en jeugdpsychiater geboden. Dit kan nog worden aangevuld door een supervisie/werkbegeleiding vanuit een andere discipline, wanneer dit wenselijk is. Ook is er de kans om je somatische kennis aan te scherpen in afstemming met de kinderarts. 

Meer informatie

Als AIOS kun je met je hoofdopleider overleggen of en wanneer je een stage bij Accare kunt gaan doen. Je kunt echter altijd met vragen terecht bij Dr. Marieke Schuppert - Kinder en Jeugdpsychiater /opleider, via m.schuppert@accare.nl . Ook kun je een gesprek aanvragen met Marieke Schuppert via Janine Pouw door een mail te sturen naar j.pouw@accare.nl

AIOS die de hele opleiding tot kinder- en jeugdpsychiater willen doen, kunnen het beste aan het begin van hun algemene psychiatrie opleiding contact met Dr. Mariek Schuppert opnemen, om samen een traject uit te stippelen.