DITS-LVB
Download dit klinisch interview
De DITS-LVB is een klinisch interview waarmee een posttraumatische stress stoornis (PTSS) kan worden gediagnostiseerd bij mensen met een licht verstandelijke beperking vanaf de leeftijd van 6 jaar volgens de criteria van de DSM-5. Wij stellen het instrument kosteloos beschikbaar. Je kunt het op deze pagina downloaden.
Over de DITS-LVB
DITS-LVB staat voor Diagnostisch Interview Trauma en Stressoren-Licht Verstandelijke Beperking. De DITS-LVB kent een versie voor kinderen en jongeren van 6 tot en met 18 jaar, een ouderversie en een versie voor volwassenen. Elke versie bestaat uit
- een sectie waarin potentieel traumatische gebeurtenissen en andere ingrijpende levensgebeurtenissen worden uitgevraagd
- een sectie waarin wordt gevraagd naar klachten (symptomen) die hierdoor zijn ontstaan
- de interferentiescore: in welke mate het dagelijks functioneren van de persoon door de meegemaakte gebeurtenissen wordt belemmerd
Als naar aanleiding van de uitkomsten op de DITS-LVB een traumabehandeling wordt geadviseerd kan de tijdlijn, als zichtbaar resultaat van de afname van de gebeurtenissensectie, als basis voor een behandeling dienen.
Voor wie?
De DITS-LVB is bedoeld voor hulpverleners met een diagnostische bevoegdheid en kennis van psychopathologie.
Download aanvragen
Alle documenten zijn gratis te downloaden. Vul daarvoor het formulier in. Wij vragen om naam en contactgegevens, zodat wij je kunnen informeren bij relevante ontwikkelingen, zoals een update van het document.
Voor professioneel gebruik van het instrument adviseren wij je de praktijkgerichte training te volgen.
Training DITS-LVB
Het is van belang dat de interviewer een training heeft gevolgd in de afname van het interview of het interview afneemt onder supervisie van een getrainde en ervaren interviewer die feedback geeft. Het vraagt oefening om het interview snel en volgens de regels af te nemen zonder dat de geïnterviewde persoon emotioneel ontregelt.
Consensusbijeenkomst DITS in de praktijk
In deze bijeenkomst bespreken we veelvoorkomende vraagstukken en het A-criterium. Er is specifiek aandacht voor verslaglegging van verschil in uitkomsten bij de ouder- en kindversie.