Behandeling van begin tot eind
Wat kun je verwachten?
Wat gebeurt er precies als je bij ons in behandeling komt? We starten altijd met een eerste gesprek: de intake. Blijkt uit dit gesprek dat wij je kunnen helpen? Dan kom je bij ons in behandeling. Hoe zo’n behandeling eruitziet en hoe we de behandeling weer afsluiten lees je hieronder. Ook vertellen we je wat er gebeurt nádat de behandeling bij ons is afgesloten.
-
Je hebt een intakegesprek
Nadat je bent aangemeld bij Accare, krijg je informatie over ons, sturen we een formulier om de belangrijkste (contact)gegevens op in te vullen (basisregistratie) en versturen we een aantal (digitale) vragenlijsten. En we nodigen jou en je ouders uit voor een eerste gesprek: de intake. Tijdens de intake bespreken we wat er aan de hand is en wat jij nodig denkt te hebben. Daarna kunnen we bepalen of wij je daarbij kunnen helpen. En hoe we dat het best kunnen doen. Besluiten we samen dat we jou kunnen helpen? Dan maken we afspraken over hoe we verder gaan. En over hoe we zo goed mogelijk gaan samenwerken met de mensen die in jouw leven belangrijk zijn. En we maken een nieuwe afspraak. Soms doen we eerst nog wat onderzoek om de problemen goed te snappen en de juiste behandeling in te kunnen zetten en soms kun je meteen na de intake al starten met je behandeling.
-
Jouw Omgeving
Voordat je je volgende gesprek hebt, kun je alvast een account aanmaken op Jouw Omgeving (als je de basisregistratie hebt teruggestuurd krijg je hiervoor een activatie-mail). Dit is ons online cliëntenportaal, dat bereikbaar is via een website en er is ook een app die je op je telefoon kan zetten. Dit wordt jouw eigen digitale plek waar je veel informatie over je behandeling kunt vinden en soms onderdelen van je behandeling volgt. Via Jouw Omgeving kunnen jij en je behandelaar elkaar ook berichten sturen. Na het afsluiten van je behandeling blijven bepaalde onderdelen binnen Jouw Omgeving nog een tijdje voor je toegankelijk.
-
Behandelplan en -doelen
In het eerste gesprek heb jij ons al verteld wat je wilt bereiken bij Accare. Misschien weet je zelf ook al een beetje wat daarvoor nodig is. Het kan ook zijn dat we dat nog moeten onderzoeken. Om er bijvoorbeeld achter te komen wat er precies aan de hand is. Of hoe het komt dat jij problemen hebt. Dat noemen we diagnostiek. Tijdens die gesprekken gaan we daar dan uitgebreider over praten. Daarna weten we beter wat er aan de hand is en wat jij nodig hebt. En kunnen we een behandelplan maken. Samen met jou bepalen we welke doelen je wilt gaan halen, en hoe we dat gaan doen.
-
Voorlichting
We beginnen bijna altijd met psycho-educatie. Dat is een ander woord voor voorlichting. We geven informatie over wat er met jou aan de hand is. Het is de voorbereiding op je behandeling. Psycho-educatie geven we aan jongeren en familieleden, en soms ook aan vrienden en kennissen. Dat kan op verschillende manieren: met gesprekken, schriftelijke informatie of via een cursus.
-
Zo ziet de behandeling eruit
Het kan zijn dat we alleen gesprekken met je voeren. Het is ook mogelijk dat we de gesprekken combineren met andere behandelingen, of werken met andere behandelvormen. Bijvoorbeeld bewegingstherapie, vaardigheidstrainingen of groepssessies. Face-to-face of digitaal. We doen dat op maat; de behandelvorm moet dus passen bij jou. We behandelen altijd zo kort mogelijk. Wij willen er namelijk voor zorgen dat je snel weer op eigen benen kunt staan Want dat betekent dat het weer beter met je gaat. Hoe snel dat is, weten we niet precies van tevoren. Bij de één duurt de behandeling langer dan bij de ander.
-
We sluiten de behandeling af
Als je na een tijdje jouw behandeldoelen hebt gehaald, gaan we evalueren. Bij de evaluatie van de behandeling maken we ook weer gebruik van digitale vragenlijsten aanvullend op het gesprek. We bekijken dan wat goed is gegaan en wat beter had gekund. Dit doen we in veel gevallen samen met je ouders. We bespreken ook met je wat je moet doen als je klachten terugkomen. Daarna sluiten we de behandeling af. Slik je medicijnen? Dan kom je na het afsluiten van de andere behandeling(en) meestal nog wel terug voor medicijncontroles.
-
Nazorg
Als je je behandeling bij ons afsluit, maak je een plan samen met je behandelaar. Daarin komt te staan wat je nodig hebt na afronding van je behandeling. Je maakt ook samen een plan om terugval te voorkomen. Na afloop van je behandeling houd je nog een half jaar toegang tot Jouw Omgeving. Daar vind je ook informatie over nazorg.