Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Pivotal Response Treatment

Voor kinderen en jongeren met autisme en/of communicatieproblemen

Pivotal Response Treatment (PRT) is een gedragstherapeutische behandeling met als doel om kinderen en jongeren meer te motiveren voor het maken van contact en om sociale initiatieven te bevorderen.

Kinderen

Jullie kind maakt weinig contact en is niet zo gericht op anderen. Misschien praat jullie kind nog niet. De Pivotal Response Treatment (PRT) helpt jullie als ouders om hiermee om te gaan. Je leert bijvoorbeeld hoe je je kind kunt stimuleren om zelf initiatief te nemen en contact te maken. En ook hoe je deze technieken thuis kunt gebruiken. 

Pivotal response treatment in het kort voor kinderen

  • Voor kinderen met autisme en/of communicatieproblemen én hun ouders

  • Behandeling bij ons, thuis, of op school of kinderdagverblijf

  • Thuis oefenen met je kind

Jongeren

Je hebt moeite om te vragen om hulp of zou graag gemakkelijker contact willen maken met leeftijdsgenoten. De Pivotal Response Treatment (PRT) helpt om vaker en beter sociale initiatieven te nemen. Bij jongeren is een PRT behandeling vaker individueel of in een groepje met leeftijdsgenoten.

Pivotal Response Treatment in het kort voor jongeren

  • Voor jongeren met autisme en/of communicatieproblemen

  • Behandeling bij ons, thuis of op school

  • Oefenen met leeftijdsgenoten

Wat is PRT?

Pivotal Response Treatment is een gedragstherapeutische behandeling met als doel kinderen en jongeren meer te motiveren voor het maken van contact en om sociale initiatieven te bevorderen. Bij jonge kinderen worden de ouders getraind om hun kinderen zoveel mogelijk leermomenten te geven.

Voor wie is PRT bedoeld?

De behandeling is bedoeld voor kinderen en jongeren die over het algemeen weinig contact maken. Sommige kinderen praten nog helemaal niet, anderen praten wel, maar gebruiken taal nog te weinig in hun contact met anderen. Met Pivotal Response Treatment (PRT) worden kinderen en jongeren uitgelokt om interactie aan te gaan met anderen. De oefeningen kunnen gewoon tijdens de dagelijkse bezigheden worden gedaan. Bij kinderen bijvoorbeeld, tijdens het eten, het aankleden of buiten spelen. Jongeren oefenen in de sociale situaties die zij tegenkomen, zoals tijdens het eten, of op school.

Pivotal response treatment (PRT): zo werkt het

De behandeling begint met het opstellen van een plan. Dat doet de PRT-behandelaar samen met jullie. De training vindt plaats op onze polikliniek of bij jullie thuis. Maar het kan ook op het kinderdagverblijf of op school. Jullie doen actief mee met de training en oefenen thuis. Trainen we op school, dan vragen we ook of de leerkracht meewerkt. 

Aanmelden

Je hoeft jezelf niet aan te melden bij ons. Dat doet degene die je verwijst. Dat kan de gemeente zijn bijvoorbeeld. Of de huisarts.