Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Dwang

De regie terugpakken

Als je last hebt van dwang, kan het zijn dat je steeds weer nare gedachten of beelden in je hoofd krijgt (dwanggedachten). Of dat je van jezelf steeds weer dingen moet doen die eigenlijk onnodig of overdreven zijn (dwanghandelingen). Je wilt deze dingen niet, maar het lukt niet om ze te stoppen. De gedachten blijven komen en als je de dwanghandelingen niet doet, voel je je heel rot of maak je je veel zorgen. In de behandeling leer je om te gaan met dwanggedachten en dwanghandelingen te stoppen en zo de regie weer terug te pakken.

Deze hulp bieden wij bij een dwangstoornis

Samen onderzoeken: met een behandelaar zoek je uit wat er aan de hand is, hoe het is begonnen en hoe het daarna verder is gegaan. Wanneer en waardoor wordt het erger of juist minder erg? Dit helpt om samen met jou en je ouders een goed plan te kunnen maken.
We geven informatie over dwang: wat is het en hoe werkt het, en wat is er aan te doen.
Oefenen in de praktijk: samen met een behandelaar ga je oefenen om dwanghandelingen te stoppen en om anders om te gaan met dwanggedachten. Je bedenkt samen hoe jullie dit gaan aanpakken. Zo leer je om de regie over je leven weer terug te pakken.
Begeleiding voor ouders: je ouders leren hoe ze jou kunnen ondersteunen bij het oefenen en het aanpakken van de dwang.
Medicijnen: als de dwangproblemen hardnekkig zijn, dan bespreken we de optie om medicatie toe te voegen aan de behandeling.

Ook je ouders doen mee

Een dwangstoornis is vaak goed aan te pakken. Ook je ouders betrekken we bij de behandeling, zodat ze leren hoe ze jou het best kunnen ondersteunen. 

Brede aanpak

Soms hebben je dwangklachten te maken met een ander psychisch probleem. Bijvoorbeeld een depressie of een eetstoornis. We gaan met jou op zoek naar de oorzaken en proberen daar iets aan te doen.

Bekijk een locatie bij jou in de buurt