Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

COMET

Een onderzoek naar zelfbeeldtraining bij jongeren

Status
Deelnemers zoeken
Thema's
Aandachtsproblemen en druk gedrag (ADHD), Angst, Autisme, Depressie, Dwang, Eetproblemen, Trauma

Eerder onderzoek heeft laten zien dat zelfbeeldtraining goed kan helpen bij mentale problemen. De training die we onderzoeken, heet COMET. Deze training helpt jongeren om positiever over zichzelf te denken. Deelnemers werken samen met een trainer om meer aandacht te geven aan hun positieve kanten. Voor en na de training vullen de deelnemers en hun ouder(s)/verzorger(s) vragenlijsten in en kiezen de deelnemers persoonlijke doelen. Daarnaast vragen we hen om twee weken voor en na de training drie keer per dag korte vragen via een app in te vullen. Dit onderzoek helpt ons begrijpen hoe goed COMET werkt voor jongeren.

Wie kan deelnemen?

  • Jongeren tussen de 11-18 jaar die in zorg zijn bij Accare

  • Met een laag zelfbeeld

Achtergrond

Eerder onderzoek naar zelfbeeldtraining bij volwassenen heeft aangetoond dat deze behandeling goede effecten heeft op zowel het zelfbeeld als op mentale problemen. Hoewel de jeugdversie van COMET veel wordt gebruikt, is deze nog niet vaak onderzocht. Om beter te begrijpen hoe goed COMET werkt bij jongeren en hoe zij de training ervaren, voeren we dit onderzoek uit.

Het onderzoek

De training die wij onderzoeken heet COMET. Het is een training waarin deelnemers leren om positiever over zichzelf te denken. De training bestaat uit zeven wekelijkse sessies van 60 minuten, waarin jongeren  samenwerken met een trainer om meer aandacht te besteden aan hun positieve kanten. Door positieve herinneringen, gedachten en gevoelens op te roepen, kunnen deelnemers zich meer richten op de mooie dingen van zichzelf, wat hen kan helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Voor en na de training vullen de jongeren en ouder(s)/verzorger(s) vragenlijsten in. We stellen bijvoorbeeld vragen over het zelfbeeld en over hoe het gaat op verschillende gebieden (bijvoorbeeld op school en met vrienden). Ook kiest de jongere zelf een aantal persoonlijke doelen. Daarnaast vragen we twee weken vóór en twee weken na de training om drie keer per dag een korte meting in te vullen via een app op de telefoon. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 11 weken.

De onderzoekers

Ilja Zwiers is junior onderzoeker bij Accare. Rianne Hornstra (Accare), Maaike Nauta (Accare en de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen) en Elise Bennik (Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen) zijn ook betrokken bij dit onderzoek. 

Voor meer informatie kun je mailen naar i.zwiers2@accare.nl