FAQ Refereerbijeenkomsten
Veelgestelde vragen
Namens verschillende organisaties organiseert het Accare Child Study Center refereerbijeenkomsten over uiteenlopende onderwerpen. Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen en antwoorden.
Inschrijving
-
Je kunt je inschrijven op de maillijst. Je ontvangt dan (uitsluitend) de aankondigingen van refereerbijeenkomsten, meestal ongeveer een maand voor aanvang van de bijeenkomst.
-
Ongeveer een maand voor aanvang van de bijeenkomst wordt de inschrijving opengesteld op deze website. Op de betreffende pagina vind je de inschrijfbutton. Tijdens het inschrijven wordt automatisch een Pynter-account voor je aangemaakt, als je deze nog niet hebt. Als je deze al hebt, schrijf je je in met het bekende mailadres.
Pynter is de leeromgeving die we gebruiken voor registratie van jouw gegevens. Deze worden vervolgens gekoppeld aan het streamingsplatform, de bewijzen van deelname en aan PE-online. Jij vindt in jouw Pynter-account dus ook al je leeractiviteiten die je via Accare CSC Opleidingen volgt, en de bijbehorende informatie en certificaten, terug.
-
Heb je je eerder ingeschreven voor een leeractiviteit van Accare CSC Opleidingen, dan heb je een Pynter-account. Bedenk dus met welk mailadres je je hebt ingeschreven en vul deze in het inschrijfformulier in. Pynter checkt dan of jij bekend bent. Je kunt dit eventueel met meerdere mailadressen proberen. Voor de organisatie zijn er kosten verbonden aan een Pynter-account, het is voor ons dus belangrijk dat je niet meerdere accounts aanmaakt.
-
Na inloggen kun je via 'Mijn account' de meeste gegevens zelf aanpassen. Je mailadres kun je niet zelf aanpassen, wil je dat wel, stuur dan een mailtje naar opleidingen@accare.nl met jouw huidige en nieuwe mailadres en het verzoek deze aan te passen.
-
De refereerbijeenkomsten zijn voor alle jeugdhulp- en onderwijsprofessionals. Ons doel is een bijdrage te leveren aan de bijscholing van professionals en de verdere professionalisering van de zorg aan jeugd.
Accreditatie
-
Per bijeenkomst wordt bij relevante beroepsverenigingen en -registers accreditatie aangevraagd. Je vindt deze informatie op de pagina van de betreffende bijeenkomst.
-
Als jouw beroepsvereniging of -register er niet bij staat kun je contact met ons opnemen om te overleggen of daar een aanvraag ingediend kan worden. De kosten hiervan zijn in principe voor jezelf. Wij bespreken regelmatig voor welke beroepsverenigingen wij (standaard) accreditatie aanvragen. Deze kosten worden betaald door de organiserende instellingen.
-
Op het inschrijfformulier wordt gevraagd om de lidnummers van beroepsverenigingen. Heb je deze niet of niet juist ingevoerd dan kun je deze nog aanpassen in Pynter via 'Mijn account'.
-
Als je lidnummer correct in Pynter staat en de beroepsvereniging is gekoppeld aan PE-online dan worden de punten, na goedkeuring van de aanvraag, automatisch bijgeschreven. Het SKJ is niet gekoppeld aan PE-online en heeft verschillende kamers: psychologen/pedagogen en jeugd- en gezinsprofessionals.
Psychologen en pedagogen kunnen het certificaat uploaden bij SKJ als NIP/NVO een bijeenkomst heeft geaccrediteerd (dit kan drie maanden duren).
Als je geregistreerd bent bij SKJ upload je het certificaat (te vinden in je Pynter account) om de punten te ontvangen. Zolang een accreditatieaanvraag door NIP/NVO nog in behandeling is, is deze bij SKJ nog niet vindbaar in het overzicht.
Zie de website van SKJ voor vragen en werkwijze. -
Dit is het geval wanneer de bijeenkomst nog niet is geaccrediteerd door NIP/NVO, dit kan tot 3 maanden na de bijeenkomst duren.
Met ingang van april 2023 vallen de refereerbijeenkomsten onder ‘formeel leren’ en kunnen de certificaten worden geüpload wanneer NIP/NVO de refereerbijeenkomst heeft geaccrediteerd. Refereerbijeenkomsten vóór april 2023 kunnen alleen worden geüpload onder ‘Informeel leren’. Conform het accreditatiereglement van SKJ d.d. 1 april 2022 vielen refereerbijeenkomsten voor de kamer ‘Jeugd- en Gezinsprofessionals’ onder ‘informeel leren’. Wij hebben hier bezwaar tegen aangetekend en SKJ heeft deze beslissing herzien. Indien een refereerbijeenkomst niet geaccrediteerd wordt door NIP/NVO, dan kun je als jeugd- en gezinsprofessional het bewijs van deelname uploaden als ‘Informeel leren’ onder het kopje eigen inbreng.
Voor vragen verwijzen we je naar het SKJ.
-
Conform het accreditatiereglement van SKJ d.d. 1 april 2022 vielen refereerbijeenkomsten voor de kamer ‘Jeugd- en Gezinsprofessionals’ onder ‘informeel leren’. Wij hebben hier bezwaar tegen aangetekend en SKJ heeft deze beslissing herzien. Met ingang van april 2023 (refereerbijeenkomst Therapeutische Relatie) vallen de refereerbijeenkomsten dan ook weer onder ‘formeel leren’ en kunnen de certificaten worden geüpload wanneer NIP/NVO de refereerbijeenkomst heeft geaccrediteerd. Voor refereerbijeenkomsten vóór april 2023 geldt dat deze alleen kunnen worden geüpload onder ‘Informeel leren’.Indien een refereerbijeenkomst niet geaccrediteerd wordt door NIP/NVO, dan kun je als jeugd- en gezinsprofessional het bewijs van deelname uploaden als ‘Informeel leren’ onder het kopje eigen inbreng.
Voor vragen verwijzen we je naar SKJ.
-
Als je op tijd aanwezig was, de gehele bijeenkomst hebt gevolgd, hebt uitgecheckt aan het einde én het evaluatieformulier hebt ingevuld, vind je jouw bewijs van deelname in Pynter.
-
Je hebt waarschijnlijk het evaluatieformulier nog niet ingevuld. Om aanspraak te maken op het bewijs van deelname moet je alle onderdelen van de bijeenkomst afgerond hebben. Vaak bestaat deze uit 2 onderdelen: aanwezigheid en evaluatie.
-
Wanneer je meer dan een kwartier van de start van de bijeenkomst mist, kun je geen aanspraak maken op accreditatiepunten. Als je te laat incheckt krijg je dit bericht ook in je scherm. Je kunt de bijeenkomst dan nog wel bijwonen.
Organisatie
-
De refereerbijeenkomsten kennen een refereercommissie, deze bestaat uit vertegenwoordigers van de organiserende instellingen. Eén of twee commissieleden nemen een bijeenkomst voor hun rekening en stellen met grote zorgvuldigheid het programma samen en laten dat door de refereercommissie inhoudelijk beoordelen.
De organiserende instellingen zijn: Accare, Ambiq, Cosis, Eleos, Elker, GGZ Drenthe, Dimence, Jeugdhulp Friesland, Jonx, Karakter, Molendrift, OCRN, Triade vitree, Trias, Yorneo en de Bovenregionale Expertisenetwerken Jeugd.
Penvoerder en praktisch organisator is de afdeling Opleidingen van het Accare Child Study Center. Tijdens de (online) bijeenkomsten is er een collega voor de techniek en een collega voor de coördinatie ter plaatse. Een andere collega beantwoordt voorkomende vragen per mail en telefoon.
-
De kosten worden gedragen door de organiserende instellingen, omdat zij het allen belangrijk vinden op deze manier een bijdrage te leveren aan bijscholing van behandelaars en verdere professionalisering van de zorg aan jeugd.
-
Dat kan via dit formulier.
Techniek
-
Door te klikken op jouw persoonlijke stream-link ben je automatisch ingecheckt. Uitchecken doe je door aan het einde op de uitcheck-button te klikken die in beeld verschijnt.
-
Je kunt het beeld verversen, dan verschijnt de uitcheck-button alsnog. Mocht je toch tegen problemen aanlopen, stuur dan direct een mail naar opleidingen@accare.nl. Deze wordt de volgende dag gelezen.
-
De stream werkt via je internetbrowser. Je kunt de stream eventueel via je telefoon of tablet volgen, maar moet wel uitchecken via een computer.
-
Je ontvangt jouw persoonlijke streamlink via het mailadres waar je je mee hebt ingeschreven, uiterlijk 24 uur voor de start van de bijeenkomst. Heb je jouw streamlink niet ontvangen (ook niet in de spam-folder) neem dan contact met ons op. Je kunt jouw link niet delen met een ander.
-
Ja, je kunt de mail met jouw streamlink zelf doorsturen.
-
Als je ingelogd bent met je persoonlijke link zie je rechts de chat, waar je met andere deelnemers kunt communiceren. De chat wordt niet beheerd door de organisatie. Als je op “Vraag aan de spreker” klikt kun je een vraag sturen die mogelijk geselecteerd wordt voor de spreker.
-
Met de knop rechtsonder in het kijkvenster kun je naar “full screen” schakelen. De andere functies zoals chatten en uitchecken werken dan niet. Schakel daarom in ieder geval voor het eind van de bijeenkomst terug naar het kleine scherm door op escape te drukken.
-
Na inschrijving ontvang je een bevestiging. In deze mail staat een link waarmee je je kunt uitschrijven. Deelname is gratis, de organisatie niet; ben je verhinderd? Schrijf je dan graag tijdig uit.
Terugkijken
-
De bijeenkomsten worden na akkoord van de sprekers op het YouTube-kanaal van het Accare Child Study Center geplaatst. Je kunt je abonneren op dit kanaal, dan krijg je bericht wanneer de video's geplaatst zijn.
-
Nee, de livestream is live. Je kunt deze alleen op het moment bekijken dat deze uitgezonden wordt als je je ingeschreven hebt. De opname van de livestream kun je later terug kijken op ons YouTube kanaal als de sprekers hier toestemming voor geven. Met het kijken van de video kun je geen aanspraak maken op accreditatiepunten of een bewijs van deelname.
-
Nee, we verstrekken de powerpoints niet los van het verhaal dat de sprekers hier bij vertellen. Je kunt de powerpoints wel terug zien via de video's op YouTube.