E-learning KOPP/KOV
Voor iedereen die met gezinnen werkt
De e-learning KOPP/KOV is voor iedereen die met gezinnen werkt. KOPP/KOV staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen (KOV). In de e-learning leer je de signalen, risicofactoren en beschermende factoren herkennen. Dit geeft je een waardevolle basiskennis en bewustwording over KOPP/KOV.
Over de e-learning
Er zijn ongeveer 900.000 kinderen in Nederland die opgroeien met een ouder met een psychische aandoening en/of een verslaving. Als er zorgen zijn over het psychisch welzijn van een ouder of diens alcoholgebruik, wil dat niet zeggen dat er per definitie sprake is van gezinsproblemen of problemen bij het kind. Dit betekent echter wel dat er een verhoogd risico is op het optreden van problematiek bij en rondom het kind.
Je kunt de gratis e-learning volgen via onze online leeromgeving. Daarvoor is het nodig om eerst een account aan te maken.
De e-learning bestaat uit 4 modules:
- Wat is KOPP/KOV?
- De P van psychische problemen
- Praten over KOPP/KOV
- Samen werken
Je doorloopt de gehele e-learning in ongeveer 8 uur. Na het volgen van de e-learning en het slagen voor de eindtoets ontvang je een certificaat.
Je leert signalen, risicofactoren en beschermende factoren kennen en herkennen. Welke verschillende psychische problemen kunnen spelen bij ouders? En hoe ga je het gesprek over KOPP/KOV aan met ouders en kinderen? Ook die vragen komen aan bod. Daarnaast leer je in kaart te brengen wie waarbij kan ondersteunen vanuit het informeel en formeel netwerk.
De scholing is geaccrediteerd door SKJ, VSR, Registerplein, RV, V&V, POH-ggz en BSPW (MPZ/GHZ) en NIP/NVO voor 8 punten en door NVRG (4 punten). We hebben helaas geen accreditatie aan kunnen vragen bij de NVvP, wegens de eisen van de ABFE aan het format van de e-learning
Deze e-learning is tot stand gekomen door samenwerking van het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG, Hanzehogeschool, Trimbos Instituut, VNN, Mentaal Gezond Groningen, WIJ Groningen en Accare met financiering van Nationaal Programma Groningen, ZonMw en Accare.
Na het volgen van de e-learning ben je je bewust van problemen die kunnen spelen in een gezin waarbij een ouder psychische en/of verslavingsproblemen heeft, en de gevolgen die dit kan hebben voor de kinderen.
We raden je aan om verdere vaardigheden op te doen in een van onderstaande trainingen:
Praktijktraining KOPP/KOV
In deze praktijkgerichte training gaan we aan de slag met hoe goede zorg voor de ouder verbonden kan worden met zorgen voor kinderen. Er is veel ruimte om te oefenen met deze soms lastige gesprekken.
Training Motiverende Gespreksvoering
In de 2-daagse training leer je de gespreksvaardigheden die kunnen helpen om de motivatie tot gedragsverandering bij cliënten te versterken.