Grensoverschrijdend (strafbaar) gedrag
Een positieve toekomst opbouwen
Je gaat grenzen van andere mensen of de wet over en daardoor kom je in de problemen. Misschien heb je wel eens wat gestolen. Heb je moeite jezelf te beheersen. Of heb je moeite om je aan de regels te houden. Het kan zijn dat je in aanraking bent gekomen met politie of justitie, of dreigt daarmee in aanraking te komen.
Wanneer kom je bij ons terecht?
Je kan bij de Preventieve en Forensische Jeugd Psychiatrie (FJP) teams van Accare terecht als jij gedrag hebt laten zien dat ongewenst of zelfs schadelijk was voor anderen. Je kan hierbij met de politie in aanraking zijn gekomen. Of misschien dreig je daarmee in aanraking te komen.
Een paar voorbeelden:
- Je hebt diefstal gepleegd
- Je hebt te maken met geweld en vechtpartijen
- Je vernielt weleens wat
- Je hebt heftige ruzies thuis
- Je drijft je zin door als je seks wilt met iemand die dat niet wil
- Je gebruikt daarnaast misschien ook drugs
Wat kan Forensische Jeugd Psychiatrie (FJP) voor jou betekenen?
We willen jou helpen voorkomen dat jij opnieuw dit gedrag gaat vertonen. Zodat je niet (weer) door de politie wordt opgepakt. En een normaal leven kunt opbouwen. Met school of werk. En fijne mensen om je heen. Zodat je weer kunt bouwen aan je toekomst. Soms wil je dat graag zelf en soms moet het van de rechter.
Zo kunnen we jou helpen
Samen kijken we hoe we kunnen bouwen aan jouw toekomst. We onderzoeken bijvoorbeeld hoe het komt dat jij steeds weer in vervelende situaties belandt. We onderzoeken ook wat voor jou risico's zijn. Welke situaties vind jij lastig? Wanneer kom je in de problemen? Zo laten we de behandeling aansluiten bij jouw leven. En bij jouw manier van leren. We kijken wat voor jou goed werkt.
Je leert onder meer hoe je de juiste keuzes kunt maken om iets te bereiken. En ander gedrag te vertonen waardoor je niet meer in de problemen komt. Het is niet makkelijk en je moet er echt wat voor doen. Maar na een tijdje ontdek je dat je beter in je vel zit en werkt aan een positieve toekomst.
Misschien spelen er ook andere problemen. Het kan zomaar zijn dat jij last hebt van vervelende dingen uit het verleden, zoals trauma’s. Misschien is het thuis niet altijd even fijn. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld ADHD hebt, of autisme. Je kan daarvoor dan een behandeling krijgen. Onder aan deze pagina staan een aantal voorbeelden van behandelingen die je bij onze teams kan krijgen.
De rol van je ouders en andere organisaties
Vaak praten wij ook met je ouders of verzorgers en met je school. Verder overleggen we met Jeugdreclassering of de Jeugdbescherming, als je daarmee contact hebt. En werken we samen met andere organisaties. Zoals de verslavingszorg als je drugs gebruikt. Maar natuurlijk alleen als jij daar toestemming voor geeft.
Hoe kom ik bij de FJP-teams van Accare?
Er zijn vijf grote FJP-teams bij Accare. Deze kan je vinden in Assen, Deventer, Groningen, Hengelo en Zwolle. Ook zijn er nieuwe teams in ontwikkeling. Om bij deze teams terecht te komen kun je een verwijzing vragen aan jouw huisarts, gemeente, Jeugdreclassering of Jeugdbescherming. Mocht je hier nog vragen over hebben, of willen weten wat de mogelijkheden bij jou in de buurt zijn. Neem dan contact op met de locatie bij jou in de buurt. Vaak kun je dan gelijk, of op een telefonisch spreekuur, met iemand praten om te kijken of jij bij ons terecht kan.