Kind IN Gezond Systeem (KINGS)
Een onderzoek naar de effectiviteit van de KINGS-gezinsbehandeling
Accare doet samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzoek naar de KINGS-gezinsbehandeling. We willen graag weten op welke manier KINGS gezinnen helpt. Zo kunnen we onze behandeling verbeteren.
Wie kan deelnemen?
-
Gezinnen die op de wachtlijst staan voor de KINGS-behandeling
Achtergrond
Kind in Gezond Systeem (KINGS) is een intensieve gezinsbehandeling, ontwikkeld voor kinderen met ernstige gedragsproblemen en hun ouders. De kinderen en hun ouders zijn slachtoffer geweest van ingrijpende persoonlijke gebeurtenissen, zoals huiselijk geweld, verwaarlozing, seksueel misbruik en geweld door leeftijdsgenoten (fysiek en/of emotioneel). KINGS richt zich op traumaverwerking bij het kind en de ouders en op het vergroten van opvoedvaardigheden van de ouders.
Met dit promotieonderzoek proberen we beter te begrijpen hoe de KINGS-behandeling werkt en wat de uitkomsten van de behandeling zijn. Hierdoor kunnen we de KINGS-gezinsbehandeling verbeteren, zodat andere gezinnen in de toekomst beter geholpen kunnen worden.
Het onderzoek
Er wordt onderzocht of KINGS effectief is in het verminderen van traumasymptomen bij ouders en kinderen, gedragsproblemen bij het kind, opvoedbelasting bij de ouders en het verbeteren van de kwaliteit van gezins- en opvoedomstandigheden. Meer specifiek wordt ook onderzocht wát dan precies werkt aan KINGS: welke componenten van het behandelmodel zijn bepalend voor de werkzaamheid? En: welke gezinnen hebben het meeste baat bij KINGS en waarom? Om antwoord te kunnen geven op deze vragen worden deelstudies opgezet die zich focussen op (1) de doelgroep van KINGS, (2) de behandelactiviteiten en overwegingen daarbij, (3) de effectiviteit van KINGS (tot een halfjaar na afronden van de behandeling), en (4) de ervaringen van ouders en jeugdigen met KINGS. Er wordt dossieronderzoek gedaan en ouders en kinderen (vanaf 8 jaar) vullen vragenlijsten in (van zes maanden voor tot zes maanden na KINGS) en delen hun ervaringen in interviews.
De onderzoekers
Lysbert Zeinstra is orthopedagoog en onderwijskundige en promoveert op dit onderzoek. Naast Femy Wanders van Accare, zijn ook prof. dr. Annemiek Harder van de Erasmus Universiteit Rotterdam (afdeling Ortho- en Gezinspedagogiek) en dr. Jana Knot-Dickscheit en dr. Anne-Marie Huyghen van de Rijksuniversiteit Groningen (Basiseenheid Orthopedagogiek) betrokken bij dit onderzoek.