Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

Erfelijkheid van agressie

en amygdala structuur

Status
Analyse
Thema's
Aandachtsproblemen en druk gedrag (ADHD)

Antisociaal en agressief gedrag komt vaak voor bij gedragsstoornissen (ODD en CD), maar ook bij ADHD. Antisociaal en agressief gedrag is deels erfelijk. De genetische aanleg voor dit gedrag wordt bepaald door een combinatie van veel genen die allemaal een klein effect hebben. Door het optellen van individuele risico’s in deze genen kan voor ieder persoon een risicoscore worden bepaald. Dit noemen we een polygene risicoscore.
De amygdala is een van de belangrijkste hersenstructuren betrokken bij antisociaal en agressief gedrag. De amygdala speelt een rol bij emoties en hoe iemand daarop reageert. Het is nog onduidelijk of er een gedeeld genetisch risico is voor antisociaal en agressief gedrag en afwijkingen in de amygdala. Daarom kijken we in dit onderzoek of de vorm en grootte van de amygdala te maken hebben met de polygene risicoscore voor antisociaal en agressief gedrag. We hopen zo meer te leren over het ontstaan van antisociaal en agressief gedrag.

Achtergrond

Er wordt onderzoek verricht met behulp van gegevens van NeuroIMAGE om onder andere de erfelijkheid, rol van omgevingsfactoren (in samenspel met erfelijke factoren) en de functie en structuur van de hersenen beter in kaart te brengen bij ADHD en ook aanverwante gedragsstoornissen.

Het onderzoek

Een scala aan hedendaagse methoden en technologie wordt gebruikt voor het onderzoek gerelateerd aan NeuroIMAGE. 
Hierbij gaat het onder andere om genoomwijde associatie studies (GWAS) en functionele en structurele MR beeldvorming (MRI).

De eerste resultaten worden halverwege 2021 verwacht.

Samenwerking

Dit onderzoek voerden we uit in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour (Radboud University Nijmegen).