Problemen met omgaan met emoties
bij jongeren met ADHD
Problemen met omgaan met emoties komen regelmatig voor bij kinderen en jongeren met ADHD. Er is dan sprake van emotionele reacties die ongepast zijn in verschillende omstandigheden. Goed omgaan met emoties is belangrijk om te kunnen functioneren in het omgaan met anderen. Bij dit onderzoek moesten jongeren met en zonder ADHD aangeven of personen op foto’s blij, verdrietig of juist boos eruit zagen. Terwijl ze dit deden lagen ze onder een scanner en werd onderzocht welke delen van hun hersenen het meest actief waren.
Achtergrond
Er is onderzoek verricht met behulp van gegevens van NeuroIMAGE om onder andere de erfelijkheid, rol van omgevingsfactoren (in samenspel met erfelijke factoren) en de functie en structuur van de hersenen beter in kaart te brengen bij ADHD en ook aanverwante gedragsstoornissen.
Het onderzoek
Een scala aan hedendaagse methoden en technologie wordt gebruikt voor het onderzoek gerelateerd aan NeuroIMAGE.
Hierbij gaat het onder andere om aanleg (genetische gegevens) en de werking van de hersenen.
Samenwerking
In dit onderzoek werkten wij samen met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour (Radboud University Nijmegen) en de universiteit van Oldenburg.