Consensusbijeenkomst DITS in de praktijk
-
Sparren met collega's
-
Veelvoorkomende vraagstukken
-
Voor getrainde professionals
Wat is DITS-LVB?
DITS-LVB staat voor Diagnostisch Interview Trauma en Stressoren-Licht Verstandelijke Beperking. Het is een klinisch interview waarmee een posttraumatische stress stoornis (PTSS) kan worden gediagnostiseerd bij mensen met een licht verstandelijke beperking vanaf de leeftijd van 6 jaar volgens de criteria van de DSM-5.
De afgelopen jaren is het Diagnostisch Interview Trauma en Stressoren (DITS)-LVB ontwikkeld om de traumaklachten in kaart te brengen bij de doelgroep (Mevissen, 2018). De DITS-LVB is een voor de doelgroep gevalideerd instrument. Er is een kindversie, ouderversie en een versie voor volwassenen beschikbaar. Het interview is ook bruikbaar voor personen bij wie de communicatie om andere redenen moeizaam verloopt zoals mensen met een autismespectrumstoornis.
Consensusbijeenkomst
Inmiddels is de DITS al een aantal jaren een veel afgenomen instrument in de diagnostiek naar PTSS / traumagerelateerde klachten. De afname, interpretatie, terugkoppeling en/of indicering kan vragen oproepen, vooral bij de meer complexe afnames. In deze bijeenkomst willen we stilstaan bij veelvoorkomende vraagstukken en bij het A-criterium. Er is specifiek aandacht voor verslaglegging van verschil in uitkomsten bij de ouder- en kindversie. Daarnaast behandelen we de indicering met behulp van het instrument en het signaleren van vermijding.
Ik kon mijn vragen over interpretatie en indicering stellen aan de trainers, en het was echt leerzaam om eens met andere afnemers te kunnen sparren.
Voor wie
Voor iedereen die de Training Diagnosticeren van trauma m.b.v. DITS-LVB gevolgd heeft.
Praktisch
De training wordt eenmaal per jaar georganiseerd. Zijn er nog geen data bekend waar je je op in kunt schrijven? Meld je dan via onderstaande button aan voor de interesselijst. Je ontvangt dan bericht als er een nieuwe training is gepland.
Contact
Cursusgroepen
Interesselijst Consensusbijeenkomst DITS in de praktijk