Praktijktraining KOPP/KOV
In gesprek over dit lastige onderwerp
In deze praktijkgerichte training gaan we aan de slag met hoe goede zorg voor de ouder verbonden kan worden met zorgen voor kinderen. Er is veel ruimte om te oefenen met deze soms lastige gesprekken.
-
Blended training
-
Gespreksvaardigheden oefenen
-
Vertaling naar jouw praktijk
In deze blended training gaan we aan de slag met hoe goede zorg voor de ouder verbonden kan worden met zorgen voor kinderen. Het eerste deel is in de vorm van de e-learning KOPP/KOV, deze staat in het teken van de theorie; psychiatrische beelden bij volwassenen, de invloed van psychische problemen bij de ouder op het kind en hoe je veelvoorkomende opvoedproblematiek bij ouders met psychiatrie kunt begrijpen.
In de praktijkdag ga je oefenen; hoe ga je in gesprek met een ouder met psychiatrie over de invloed van hun problematiek op het kind? Hoe breng je een netwerk goed in kaart met een gezin? Hoe voer je het gesprek als er zorgen zijn over het goed genoeg ouderschap? Hoe kan je goed voor jezelf zorgen als je te maken hebt met dit soort complexe problematiek?
KOPP/KOV staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen (KOV). Er zijn ongeveer 900.000 kinderen in Nederland die opgroeien met een ouder met een psychische aandoening en/of een verslaving. Als er zorgen zijn over het psychisch welzijn van een ouders of diens alcoholgebruik, wil dat niet zeggen dat er per definitie sprake is van gezinsproblemen of problemen bij het kind. Dit betekent echter wel dat er een verhoogd risico is op het optreden van problematiek bij het kind.
Deze training is bedoeld voor iedereen die een rol speelt in de zorg voor ouders met psychische problematiek en hun kinderen, bijvoorbeeld medewerkers van het wijkteam, gezinsteam, schoolpsychologen, IB-ers, POH-ggz en andere jeugdhulpprofessionals.
Je doorloopt de e-learning KOPP/KOV in 6-8 uur. We raden je aan deze te plannen voor of op de eerst geplande cursusdatum. Aan het einde van die dag is een Q&A met de docent om kennis te maken en alvast je vragen te stellen.
Naast de e-learning en de praktijkdag besteed je ongeveer 4 uur aan zelfstudie.
Voor de praktijktraining is accreditatie aangevraagd bij:
- Registerplein
- SKJ
Je ontvangt daarnaast 8 accreditatiepunten voor de e-learning bij: Registerplein, SKJ, RV, VSR, V&V, POH-ggz, BSPW (MPZ/GHZ).
Het heeft me handvatten en veel materialen gegeven hoe om te gaan met deze problematiek in relatie tot ouder zijn en hoe de kinderen hier beter in te ondersteunen.