Training Krachtgesprek
-
Interventie in wachtlijstperiode
-
Focus op veerkracht
-
Praktijkgerichte training
Hoofddocenten
Tamara Luijer
Wat is het Krachtgesprek?
Met de oplopende wachtlijsten in de ggz komt er steeds meer vraag naar effectieve interventies voor in de wachtlijstperiode. Het Krachtgesprek is een interventie die hier heel goed voor kan worden ingezet. Dit eenmalige gesprek van 1,5 uur helpt gezinnen om al vóór de behandeling proactief aan hun problemen te werken en hun draagkracht te vergroten.
Het Krachtgesprek is geïnspireerd op de principes van Single Session Therapy (SST), een therapeutische benadering waarbij elke sessie als een op zichzelf staande interventie wordt beschouwd. SST richt zich op het bevorderen van zelfredzaamheid door cliënten te helpen prioriteiten te stellen en hen de middelen te bieden om zelfstandig verder te gaan na de sessie. De focus ligt hierbij op het versterken van de veerkracht van gezinnen, waardoor zij zelf eerder tot oplossingen kunnen komen.
Training
In de training leer je meer over het ontstaan van en de gedachte achter het Krachtgesprek, hoe het ingezet kan worden in de zorgen aan kinderen/jongeren en hun gezin en wat belangrijke aandachtspunten hierbij zijn. Middels rollenspellen wordt geoefend met het toepassen van Krachtgesprek. Na het oefenen is er steeds uitgebreid de ruimte om te reflecteren.
Ter voorbereiding besteed je ongeveer 3 uren aan zelfstudie.
Voor wie
De training is geschikt voor behandelaren werkzaam in de ggz en jeugdhulpverlening, die het Krachtgesprek willen inzetten.
Praktisch
Accreditatie is aangevraagd bij NIP/NVO/SKJ en LV-POH-GGZ.
Soms kan één sessie met een psycholoog al een keerpunt zijn