Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

Tackle your Tics: pilot findings of a brief, intensive group-based exposure therapy program for children with tic disorders

Een korte groepsgerichte behandeling voor tics

Gedragsgerichte behandelingen voor tics, zoals exposure/respons preventie (ERP) en habit reversal (HR) therapie, zijn effectief in het verminderen en beter hanteerbaar maken van tics. Medicatie voor de behandeling van tics heeft vaak ongewenste bijeffecten, en is daarom in de regel een tweede keuze. Echter de beschikbaarheid van gedragstherapie is vaak een probleem. Daarom is Tackle-your-Tics ontwikkeld: een korte, intensieve groepsbehandeling voor tics bij kinderen en jongeren tussen de 9 en 17 jaar. 

Belangrijkste resultaten en conclusies

  • Zowel ouders als kinderen zijn zeer positief over de behandeling. Dit hebben ze aangegeven op een vragenlijst naar de tevredenheid met de behandeling.

  • Het blijkt dat tics duidelijk verminderden na de behandeling.

  • Ook op aspecten van kwaliteit van leven (zoals school, vrienden, gezin) deden de deelnemers het beter.

Hoe we het onderzoek uitvoerden

In een periode van vier dagen volgen kleine groepen kinderen en jongeren met een ticstoornis een behandelprogramma. Dit bestaat uit gedragstherapie (exposure en responspreventie), oefenen met een trainingsapp, activiteiten om op een positieve manier te leren omgaan met tics en eventuele andere klachten, en ontspannende activiteiten. Hierbij is er veel contact met andere kinderen en jongeren met tics en zijn er bijeenkomsten voor ouders. Het doel van dit onderzoek is om het effect van dit korte, intensieve programma te bestuderen op tic-vermindering en kwaliteit van leven.

Het is belangrijk dat behandelingen voor tics beschikbaar zijn voor iedereen die het nodig heeft.

Pieter Hoekstra, hoofdonderzoeker

Wat betekent dit voor de praktijk?

De eerste resultaten van het Tackle-your-Tics behandelprogramma zijn veelbelovend. Het lijkt dat tics verminderen en de kwaliteit van leven toeneemt na een kortdurende groepsbehandeling.  

200

respondenten

86%

geen effect

15%

werd beter

Samenwerking

Voor deze publicatie werkten we samen met het UMCG, het AmsterdamUMC, de UvA,  Levvel en Stichting Gilles de la Tourette.