
Blij dat ik schrijf
Hebben schrijfopdrachten een positieve invloed op hoe jongeren met een eetstoornis zich voelen?
Men zegt wel eens dat je iets van je af kunt schrijven. Dat is precies wat we onderzochten in deze studie naar de invloed van schrijven op het humeur van jongeren met een eetstoornis.
Achtergrond
Het waarderen wat je lichaam voor je kan doen is een belangrijk onderdeel van een positief lichaamsbeeld. Hier bewust over nadenken zou dus een hulpmiddel kunnen zijn voor jongeren met een eetstoornis die een negatief lichaamsbeeld hebben. In dit onderzoek waren we benieuwd of schrijfopdrachten over je lichaam en wat je lichaam voor je kan doen een positieve invloed hebben op hoe jongeren met een eetstoornis zich voelen. Het doel is om hier de behandeling van eetstoornissen in de toekomst verder mee te verbeteren.
Het onderzoek
Er deden 58 meisjes mee aan het onderzoek. Het onderzoek bestond uit een sessie “Verbreed je horizon”. Tijdens deze sessie deed de jongere schrijfopdrachten over dingen die een jongere met haar lichaam kan doen en het waarnemen en beschrijven van details. Voor en na de schrijfopdrachten vulde ze vragenlijsten in over haar lichaamsbeeld. Als de jongere dat wilde, kon ze na afloop van het onderzoek kiezen om thuis nog een aantal online sessies te volgen van “Verbreed je horizon”.
Resultaten
Na de interventie scoorden deelnemers hoger op vragen die te maken hadden met een positief lichaamsbeeld. Er werd geen effect gevonden op vragen die met een negatief lichaamsbeeld te maken hebben. Deze uitkomsten wijzen erop dat schrijven over wat je lichaam voor je kan doen een direct effect heeft op positief lichaamsbeeld. Een volgende stap is om te onderzoeken wat de invloed is van meerdere sessies “Verbreed je horizon” en wat de effecten hiervan zijn op de langere termijn.
Samenwerking
We voerden dit onderzoek uit in samenwerking met de Universiteit Maastricht.
We werken voor al onze onderzoeken naar voedings- en eetstoornissen samen met de faculteit klinische psychologie en experimentele psychopathologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Dat doen we binnen de Academische werkplek voedingsstoornissen, eetstoornissen en obesitas.