Erfelijkheid en werking van de hersenen
van kinderen met ADHD
Familieonderzoeken hebben laten zien dat ADHD voor een groot deel erfelijk is. Genetische factoren spelen dus een grote rol. Echter ondanks dat de erfelijkheid van ADHD bij kinderen en adolescenten geschat is op circa 76%, is het lastig om erachter te komen welk deel van ons erfelijk materiaal (‘genen’) een rol spelen bij ADHD. Dit komt doordat ook de omstandigheden waarin kinderen met ADHD opgroeien belangrijk zijn.
In dit onderzoek kijken we hoe erfelijkheid in verband staat met het kunnen stoppen van ongewenst gedrag. Iets waar kinderen met ADHD minder goed in zijn. We kijken ook welke delen van de hersenen hierbij betrokken zijn.
Achtergrond
Er wordt onderzoek verricht met behulp van gegevens van NeuroIMAGE om onder andere de erfelijkheid, rol van omgevingsfactoren (in samenspel met erfelijke factoren) en de functie en structuur van de hersenen beter in kaart te brengen bij ADHD en ook aanverwante gedragsstoornissen.
Het onderzoek
We maken gebruik van gegevens van de erfelijke achtergrond en van hersenscans.
De eerste resultaten van het onderzoek worden begin 2021 verwacht.
Samenwerking
Dit onderzoek voerden we uit in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour (Radboud University Nijmegen).