Risperidon op lange termijn
Effectiviteit bij mensen met een verstandelijke beperking
Antipsychotica zoals risperidon worden vaak en langdurig voorgeschreven bij mensen met een verstandelijke beperking. Er is nog vrijwel geen onderzoek gedaan naar de lange-termijneffectiviteit hiervan. Dit onderzoek bekijkt wat de lange-termijneffectiviteit is van risperidongebruik bij gedragsproblemen van kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking.
Achtergrond
Antipsychotica worden gebruikt in de behandeling van psychotische stoornissen en schizofrenie en kunnen daarnaast gebruikt worden bij gedragsproblemen zoals hevige agressie of onrust bij mensen met een verstandelijke beperking. Vooral risperidon wordt veel voorgeschreven bij gedragsproblemen, met name bij kinderen en jongeren. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de korte-termijnwerking van risperidon. Naar de lange-termijneffectiviteit is echter nog bijna geen onderzoek gedaan. We weten wel dat risperidon schadelijke bijwerkingen kan hebben en daardoor de kwaliteit van leven kan beïnvloeden.
Het onderzoek
We onderzoeken de lange-termijneffectiviteit van risperidongebruik bij gedragsproblemen aan kinderen ouder dan 5 jaar en jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking (IQ lager dan 70). Dat doen we door middel van een dubbelblind, placebo-gecontroleerd afbouwonderzoek. Deelnemers worden ingedeeld in de afbouwgroep of de controlegroep. In de afbouwgroep wordt de risperidondosis afgebouwd en uiteindelijk door een placebo vervangen.
De deelnemers weten niet tot welke groep ze behoren. Ze krijgen allemaal een vloeibare vorm van het middel. Alle deelnemers starten met fles A, waar risperidon in zit, en gaan stapsgewijs over op fles B, waar of risperidon of een placebo in zit. Tijdens het traject worden het gedrag, de bijwerkingen en de kwaliteit van leven van de deelnemers bijgehouden door middel van vragenlijsten en kort lichamelijk onderzoek.
Samenwerking
Onderzoekers van Accare werken voor dit onderzoek samen met GGZ Drenthe.