Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

Flashforward

Een kleinschalige studie naar een behandelonderdeel van EMDR gericht op rampbeelden bij adolescenten met sociale angst

Status
Deelnemers zoeken
Thema's
Angst

In dit onderzoek brengen we rampbeelden van kinderen en jongeren met sociale angst in kaart en evalueren we of het helpt om met een bepaald stuk behandeling (EMDR Flashforward) deze rampbeelden te veranderen.

Wie kan deelnemen?

  • Kinderen en jongeren van 10 tot en met 18 jaar

  • Met een primaire diagnose sociale angststoornis

  • Die in zorg zijn bij Accare

Achtergrond

Bij sociale angst ben je vaak bang als je met andere mensen bent of iets doet waar andere mensen bij zijn. Het lijkt wel of er ‘rampbeelden’ in je hoofd zitten over wat er zou kunnen gebeuren. Over die rampbeelden weten we nog niet zo veel. We willen in dit onderzoek daarom eerst uitvragen wat voor beelden kinderen en jongeren met sociale angst in hun hoofd hebben als ze bang zijn.
In dit onderzoek gaan we daarna onderzoeken of een bepaald stuk behandeling kan helpen om kinderen en jongeren minder nare rampbeelden te laten hebben en ze zo minder bang te maken. Het stuk behandeling dat we onderzoeken heet ‘EMDR flashforward’. EMDR wordt al gebruikt bij mensen die last hebben van nare herinneringen, maar hier gebruiken we het bij de nare rampbeelden en dan heet het EMDR flashforward. EMDR flashforward wordt al vaak gebruikt als onderdeel van de behandeling om mensen te helpen die last hebben van angst, maar het is nog niet los onderzocht hoe goed dit stuk behandeling nu helpt. 

Het onderzoek

Tijdens de behandeling van angstklachten hou je vaak bij hoe het gaat met je angst, waardoor een groot deel van de vragenlijsten in dit onderzoek niet anders is dan binnen de reguliere zorg. Wel zijn er binnen het onderzoek extra (interview)vragen over (ramp)beelden. Aan het begin van het onderzoek gaan we eerst samen met het kind de sociale situaties waar hij of zij bang voor is in kaart brengen. Ook stellen we in een interview vragen over de rampbeelden die hij of zij misschien bij deze situaties ervaart. Daarnaast vragen we kinderen en hun ouders om vragenlijsten in te vullen. De vragenlijsten gaan onder andere over angstklachten. 

De EMDR Flashforward behandelsessies volg je binnen de reguliere zorg bij Accare. Na het begin van het onderzoek wordt geloot wanneer kinderen de EMDR flashforward sessies volgen tijdens de reguliere sociale angstbehandeling en/of andere zorg: een startmoment na 3 weken, na 4 weken of na 5 weken. Op deze manier kunnen we goed het effect bepalen van wel of geen EMDR flashforward sessies op de angstklachten. De EMDR flashforward behandeling richt zich op de rampbeelden (beelden of voorstellingen van wat je denkt dat er mis zal gaan, zoals uitgelachen worden of er stom uitzien). Het doel van de behandeling is om de rampbeelden die de kinderen misschien hebben bij sociale situaties minder naar te maken, om zo minder bang te worden en de sociale situaties makkelijker aan te durven gaan. Tijdens de sessies worden kinderen gevraagd om hun rampbeelden in het hoofd te houden en dan een oefening te doen door tegelijkertijd met de ogen een lichtbalk te volgen.

Vanaf de eerste week tot en met de tiende week van het onderzoek vullen kinderen wekelijks korte metingen in om hun angstklachten en rampbeelden te beoordelen. Voor en na de start van de EMDR flashforward sessies is voor alle kinderen weer een meetmoment met het interview met het kind en vragenlijsten voor kinderen en hun ouders. Later volgen er nog twee follow-up meetmomenten van het onderzoek. 
Deelnemende kinderen ontvangen een kleine vergoeding en eventuele reiskosten voor een meting op locatie worden vergoed. 

De onderzoekers

We werken tijdens dit onderzoek samen met de Rijksuniversiteit Groningen, afdeling Klinische Psychologie en Experimentele Psychopathologie.