Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

IBIS

Is een gedragstherapeutische training voor begeleiders van volwassenen met een verstandelijke beperking effectief in het verminderen van moeilijk verstaanbaar gedrag?

Status
Analyse
Thema's
Psychische problemen én een licht verstandelijke beperking

Gedragstherapeutische technieken kunnen begeleiders helpen in de omgang met mensen met een verstandelijke beperking en gedrag dat we niet meteen begrijpen. Uit buitenlands onderzoek weten we dat deze technieken werken, maar in Nederland worden deze technieken nauwelijks toegepast of onderzocht.

Achtergrond

Ongeveer 10 tot 15 procent van de volwassenen met een verstandelijke beperking vertoont moeilijk verstaanbaar gedrag. Onderzoeken laten zien dat het trainen van begeleiders in gedragstherapeutische technieken kan helpen bij het verminderen van dit gedrag. In de Nederlandse zorg worden deze technieken nog weinig toegepast op mensen met een verstandelijke beperking. Accare heeft daarom een training voor begeleiders ontwikkeld. Het IBIS project onderzoekt of deze training effectief is in het verminderen van moeilijk verstaanbaar gedrag van volwassenen met een verstandelijke beperking. 

Het onderzoek

Om dit te onderzoeken vergelijken we twee groepen met elkaar. Waarvan één groep de training krijgt en de andere groep niet. In beide groepen zitten meerdere teams. Over een periode van veertien maanden worden de begeleiders uit de teams vijfmaal gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Twee daarvan worden voor de start van de training ingevuld, één tijdens de training en twee na de training. In deze vragenlijsten staan vragen over de begeleiders en hoe zij hun werk ervaren. Daarnaast vult de begeleider vragenlijsten in over het gedrag van de cliënt. Aan het einde van het onderzoek wordt informatie verzameld over de vrijheidsbeperkingen die zijn ingezet tussen zes maanden voor de training en zes maanden na de training.

Samenwerking

In dit onderzoek is samengewerkt met Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Centrum voor Verstandelijke Beperking en Psychiatrie (CVBP).