Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

Jouw lichaam – jouw verhaal!

Welke herinneringen hebben mensen met een eetstoornis over hun eigen lichaam?

Status
Analyse
Thema's
Eetproblemen

In dit onderzoek kijken wij naar herinneringen over het eigen lichaam en naar emoties gekoppeld aan deze herinneringen bij mensen met een eetstoornis.

Achtergrond

Een negatief lichaamsbeeld lijkt een belangrijke rol te spelen bij het voortbestaan van eetstoornissen. Autobiografische herinneringen (herinneringen over je eigen leven) zijn een belangrijke bron van hoe mensen zichzelf – en hun lichaam – definiëren. Volgens onderzoek zijn autobiografische herinneringen bij veel psychische stoornissen een belangrijke factor, maar we weten nog niet veel over herinneringen bij mensen met een eetstoornis. Daarom kijken wij in dit onderzoeksproject naar herinneringen over het eigen lichaam en naar emoties gekoppeld aan deze herinneringen bij mensen met een eetstoornis.

Het onderzoek

Als je mee wilt doen aan dit onderzoek vinden er 2 online afspraken plaats met de onderzoekers. Bij elke afspraak zul je herinneringen over jouw lichaam opschrijven en enkele vragenlijsten (over zelfafkeer, vermijding en eetstoornis symptomen) invullen. Het onderzoek duurt ongeveer 2 uur in totaal (ongeveer 1 uur per keer). Je ontvangt een financiële vergoeding voor je deelname.

De onderzoekers

Dit onderzoek is onderdeel van het promotieproject van Paula von Spreckelsen MSc. Vanuit Accare is dr. Klaske Glashouwer betrokken. Daarnaast zijn dr. Ineke Wessel en Prof. Dr. Peter de Jong betrokken vanuit de afdeling Klinische Psychologie en Experimentele Psychopathologie van Rijksuniversiteit Groningen. 


Voor meer informatie kun je mailen naar jouwlichaam@rug.nl.  

Samenwerking

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen (Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Afdeling Klinische Psychologie en Experimentele Psychopathologie) en is goedgekeurd door de medisch-ethische toetsingscommissie UMCG.

Het onderzoek vindt plaats binnen Anorexia Onderzoek Noord-Nederland bij de eetstoornisafdelingen van Accare, GGZ Friesland en Lentis/PsyQ Groningen.