Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

MEDUSA

Hoe zijn de effecten van methylfenidaat na langdurig gebruik?

Status
Nieuw
Thema's
Aandachtsproblemen en druk gedrag (ADHD)

Veel kinderen met ADHD gebruiken methylfenidaat (beter bekend als Ritalin of Concerta) voor langere tijd. Maar er is nog weinig bekend over de langetermijneffecten van methylfenidaat. Daarom willen wij de effecten van dit medicijn onderzoeken, bij de start van de behandeling en na 9 maanden.

Wie kan deelnemen?

  • Je bent tussen de 6 en 17 jaar oud

  • Je gaat starten met methylfenidaat

  • Je bent zwaarder dan 20 kg

Achtergrond

Veel kinderen met ADHD gebruiken methylfenidaat (beter bekend als Ritalin of Concerta) voor langere tijd. Maar er is nog weinig bekend over de langetermijneffecten van methylfenidaat. Er is al veel onderzoek gedaan naar de werking van dit medicijn op de korte termijn, maar het is nog niet bekend hoe goed het medicijn werkt op de lange termijn. Daarom is het belangrijk dat hier onderzoek naar wordt gedaan.

Het onderzoek

Met dit onderzoek kijken we naar de langetermijneffecten van methylfenidaat op gedrag in de klas en thuis. Daarnaast kijken we hoe goed je het doet op computertaakjes (de informatieverwerking, zoals aandacht en geheugen) en de hersenfunctie hierbij. Het gaat om een ‘dubbelblind en placebo-gecontroleerd cross-over’ onderzoek. Dit betekent dat iedereen een paar keer het echte medicijn krijgt en een paar keer een nepmedicijn (placebo). Wanneer je welk medicijn krijgt, wordt door loting bepaald. 

Het onderzoek bestaat uit vier delen van elk twee dagen. Twee delen aan het begin van de behandeling met het medicijn en twee delen na negen maanden. Elk deel bestaat uit:

• Een bezoek aan Accare Groningen voor de EEG meting en het doen van de computertaken (een hele ochtend).
• Twee onderzoekers komen bij je in de klas kijken (30 min) en vragen jouw leerkracht hoe hij/zij het die dag vindt gaan. Op deze dag krijg je ook een bewegingssensor om je pols.
• Je ouders vullen een vragenlijst in over jou.

De testjes en vragenlijsten gaan onder andere over intelligentie, informatieverwerking (zoals geheugen) en ADHD kenmerken. Voor het EEG onderzoek en de computertaken kom je 4 keer naar Accare in Groningen. En er komt 4 keer iemand in de klas kijken.

Wat is EEG?
De hersenactiviteit meten we met behulp van elektro-encefalografie (EEG). Tijdens een EEG onderzoek krijg je een soort badmuts op je hoofd waarin sensoren zitten. Deze sensoren meten de activiteit van je hersenen. De activiteit van je hersenen is vervolgens te zien op een computerscherm. Een EEG onderzoek is helemaal veilig en doet geen pijn.

Vergoeding
Deelnemers ontvangen een cadeaubon en reiskostenvergoeding.  

Resultaten

De eerste resultaten worden begin 2026 verwacht.