Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

Rampbeelden bij sociale angst

Negatieve ‘flashforwards’ bij kinderen en jongeren met sociale angst: een pilotonderzoek naar het vóórkomen van rampbeelden en de mogelijkheden van EMDR

Status
Afgerond
Thema's
Angst

In dit onderzoek brachten we rampbeelden van jongeren met sociale angst in kaart en evalueerden we of het helpt om met een behandeling (EMDR) deze rampbeelden te veranderen.

Achtergrond

Bij sociale angst ben je vaak bang als je met andere mensen bent of iets doet waar andere mensen bij zijn. Het lijkt wel of er ‘rampbeelden’ in je hoofd zitten over wat er zou kunnen gebeuren. In dit onderzoek brachten we in kaart wat voor beelden jongeren met sociale angst in hun hoofd hebben als ze bang zijn. Ook hebben we onderzocht of het helpt om met een behandeling (EMDR) deze rampbeelden te veranderen.

De resultaten

• Zes van de zeven jongeren met sociale angst gaven aan negatieve ‘flashforward’ rampbeelden te hebben in bepaalde sociale situaties.
• Vijf van de zes jongeren vertoonden verbetering in angstklachten en vermijding gerelateerd aan de gevreesde sociale situaties, na het volgen van drie EMDR-flashforwardsessies.
• De EMDR-sessies werden grotendeels gevolgd door verminderde negatieve beelden.
• Jongeren haakten niet af tijdens de behandeling en beoordeelden EMDR over het algemeen positief.
• De uitkomsten van de EMDR-behandeling gericht op rampbeelden bij jongeren met sociale angst zijn veelbelovend, maar er zijn meer onderzoeken nodig naar de effecten en toegevoegde waarde.

Wat betekenen deze resultaten voor de praktijk?

De resultaten van dit onderzoek helpen ons beter begrijpen wat voor beelden jongeren met sociale angst in hun hoofd hebben als ze bang zijn en of ‘EMDR-flashforward’ behandeling helpt om jongeren minder bang te maken. Zo kunnen we de behandeling beter maken.

Het onderzoek

In dit onderzoek brachten we  samen met de jongere de sociale situaties waar hij of zij bang voor is in kaart. De jongeren en hun ouders vulden drie keer vragenlijsten in over onder andere angstklachten; een keer voor en twee keer na de korte behandeling. De jongeren hadden bij de drie meetmomenten ook een interview over (ramp)beelden.
De korte behandeling die de jongeren hebben gevolgd, bestond in totaal uit drie sessies ‘EMDR-flashforward’. De ‘EMDR-flashforward’ behandeling richt zich op de rampbeelden (beelden of voorstellingen van wat je denkt dat er mis zal gaan, zoals uitgelachen worden of er stom uitzien). Het doel van de behandeling is om de rampbeelden die de jongeren hebben bij sociale situaties minder naar te maken, om zo minder bang te worden en de sociale situaties makkelijker aan te durven gaan.