SDQ
Hoe valide en betrouwbaar is de SDQ voor het screenen op psychische stoornissen?
In de diagnostiek van psychische stoornissen wordt wereldwijd de Strengths and Difficulties Scale (SDQ) gebruikt. Ook in Nederland. Uit wetenschappelijk onderzoek wisten we al dat dat SDQ geschikt is voor gebruik bij kinderen. Maar voor jongeren was dit nog niet bekend, terwijl het instrument wel veel wordt gebruikt bij deze groep. Daarom onderzochten we of de SDQ ook bij jongeren meet wat hij bedoelt te meten, en of de uitslag op de vragenlijst betrouwbaar is.
De resultaten
De SDQ kent zowel een vragenlijst die jongeren zelf invullen als een vragenlijst die ouders invullen voor hun kind. De bevindingen wijzen er op dat de SDQ geschikt is voor het screenen op psychosociale problemen onder jongeren. Dat geldt vooral voor de ouderversie. Onze bevindingen suggereren dat de SDQ in een vroeg stadium van het diagnostische proces vrij goed gebruikt kan worden om het proces richting te geven en dat het in veel gevallen voldoende zal zijn om de ouders als informant te gebruiken.
De bevindingen wijzen er op dat de SDQ geschikt is voor het screenen op psychosociale problemen onder jongeren.
Wat betekenen deze resultaten voor de praktijk?
De uitkomsten van dit onderzoek zijn belangrijk, omdat de SDQ al een veelgebruikt instrument is in de diagnostiek van psychische stoornissen, ook bij jongeren. Onze bevindingen bieden ondersteuning voor de manier waarop de SDQ in de praktijk al gebruikt wordt. De uitkomsten worden nu ook opgenomen in de handleiding voor het gebruik van de SDQ.
Het onderzoek
We onderzochten zowel de vragenlijst die jongeren zelf invullen als de vragenlijst die ouders invullen voor hun kind. We vergeleken jongeren tussen 12 en 17 jaar uit de algemene bevolking met jongeren die al bij Accare waren aangemeld.
Samenwerking
Dit onderzoek is een samenwerking tussen Accare en de faculteit Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen.