Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

The combined self- and parent-rated SDQ score profile predicts care use and psychiatric diagnoses

De waarde van SDQ-profielen voor screening

Om jongeren de juiste zorg te bieden, is het vroeg opmerken van psychosociale problemen van groot belang. De Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) kan daarbij helpen. Vaak kijken deskundigen naar scores op losse SDQ-schalen, van de jongere óf de ouder. We onderzochten de bruikbaarheid van een SDQ-profiel dat scores van jongeren én ouders op alle SDQ-schalen combineert. 

Belangrijkste resultaten en conclusies

  • Voorspellend voor gebruik van zorg en het soort problematiek

    Op basis van het SDQ-profiel zijn jongeren met en zonder problematiek vrij goed van elkaar te onderscheiden. Bovendien geeft het SDQ-profiel vrij goed inzicht in het soort problematiek. Dat is ook zo als er een combinatie van problemen is.

  • Aanleiding om de huidige werkwijze aan te passen

    Jongeren kunnen beter worden geholpen als deskundigen het SDQ-profiel meenemen in wat ze gaan doen. Dat is beter dan naar losse vragen of groepjes vragen te kijken. Het is ook beter dan naar het profiel van alleen de ouders of alleen de jongere te kijken.

Hoe we het onderzoek uitvoerden

In een groep van 5699 twaalf- tot zeventienjarige jongeren onderzochten we welke SDQ-profielen veel voorkwamen. Vervolgens bekeken we of we met hun profiel konden voorspellen of zij gebruik maakten van Jeugd (Geestelijke) Gezondheidszorg en welk soort problemen zij hadden. 

De SDQ-profielaanpak is veelbelovend.

Annelies de Bildt, copromotor van Jorien Vugteveen

Wat betekent dit voor de praktijk?

Onze uitkomsten laten zien dat het gebruik van SDQ-profielen waardevoller kan zijn dan de manier waarop de SDQ op dit moment wordt gebruikt voor screening op (combinaties van) Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD), Conduct/Oppositional Defiant Disorder (CD/ODD), Angst- en stemmingsproblemen, en Autisme Spectrum Stoornissen (ASS). Om de profielaanpak in de praktijk uit te kunnen voeren moeten instructies worden gemaakt voor behandelaars. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig onder een grote willekeurige steekproef van jongeren en hun ouders. 

5699

deelnemende jongeren (en hun ouder)

95%

Overlap in SDQ-profiel en zorggebruik

88%

Overlap in SDQ-profiel en vastgestelde diagnose

Samenwerking

Dit onderzoek is een samenwerking tussen Accare (onderzoeker Annelies de Bildt) en de faculteit Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen (onderzoeker Jorien Vugteveen & hoogleraar Marieke Timmerman).