ADOS-2 basistraining
-
Module 1 t/m 4
-
Streven naar 80% consensusscore
-
Blended learning
Beoordeling van cursisten
Accare Opleidingen en Karakter organiseren de ADOS-2 Basistraining in samenwerking met Hogrefe.
Voor meer informatie en veelgestelde vragen over de ADOS-2 en de ADI-R verwijzen we je naar deze pagina.
Training
In deze online basistraining worden de modules 1 t/m 4 van de ADOS-2 behandeld. Je krijgt de nodige informatie over de methode, het materiaal, de afname en de scoring. Daarnaast worden van diverse modules gezamenlijk een afname gescoord, waarna deze wordt besproken en de consensusscore wordt uitgelegd. Zo wordt ervaring opgedaan met het scoren en waarderen van gedrag in alle leeftijdscategorieën.
Naast de geplande trainingsdata besteed je ongeveer 3 uur aan zelfstudie. Je dient hiervoor beschikking te hebben over de handleiding ADOS-2 en de moduleboekjes 1 t/m 4.
De basistraining sluit direct aan bij de trainingen voor clinici van de oorspronkelijke auteurs in de VS en bij vele andere internationale trainingen voor clinici. Er zijn geen strikte eisen ten aanzien van de afname en betrouwbaarheid van scoring. Clinici wordt aangeraden te streven naar een betrouwbaarheid zo dicht mogelijk bij de consensusscore voor researchprojecten, te weten minimaal 80%.
Als je de ADOS-2 wilt gebruiken voor research, dan moet je na de basistraining ook de ADOS-2 verdiepingstraining volgen.
Voor wie
De ADOS-2 basistraining is bedoeld voor psychologen, orthopedagogen, psychiaters en verpleegkundig specialisten GGZ met kennis en ervaring op het gebied van ontwikkelingsstoornissen, die de ADOS-2 zelf (gaan) afnemen in de diagnostiek van ASS in de klinische praktijk volgens de Richtlijn diagnostiek en behandeling.
Daarbij is het volgende van belang:
- Je bent bekend met de plek van de ADOS-2 binnen de zorgstandaard Autisme en gebruikt de ADOS-2 uitsluitend voor diagnostisch onderzoek naar autisme en/of in het kader van wetenschappelijk onderzoek.
- Om de ADOS-2 op een zinvolle manier te gebruiken is deze onderdeel van diagnostisch onderzoek in een multidisciplinair team, gericht op het uitsluiten of bevestigen van autisme.
- Om de ADOS-2 goed te kunnen gebruiken is het nodig dat je deze regelmatig (minimaal 1x per maand) zelf afneemt.
- Deelnemen aan de training kan enkel als je zelf uitgebreide ervaring hebt met het samenwerken met kinderen, jongeren en/of volwassenen met autisme.
- De ADOS-2 vraagt een blijvende investering in het bijwonen van consensusbijeenkomsten en het opvolgen van recent wetenschappelijk onderzoek rond het instrument.
- Om aan de training deel te kunnen nemen dien je materiaal (zie onder) vooraf ter beschikking hebben.
- Tussen de tweede en de derde trainingsdag moet je zelf oefenen met het afnemen van de ADOS-2, bij voorkeur met kinderen, jongeren en/of volwassenen met (een vermoeden van) autisme.
Voldoe je niet aan deze eisen, maar wil je wel meer weten over de ADOS-2 als instrument of hoe deze door je collega’s wordt afgenomen? Ben je bijvoorbeeld regiebehandelaar en neem je niet zelf de ADOS-2 af? We zijn bezig met het ontwikkelen van (geaccrediteerd) aanbod waarin we uitleg gaan geven over de ADOS-2 en de plek binnen de diagnostiek.
Je kunt je interesse hiervoor kenbaar maken door je hier in te schrijven. Medio 2024 zullen we je dan verder informeren.
Ga je de ADOS-2 gebruiken in het kader van wetenschappelijk onderzoek, dan dien je na het afronden van de ADOS-2 basistraining ook de ADOS-2 verdiepingstraining te volgen.
Het is helpend geweest bij het verkrijgen van kennis over juist scoren en gericht observeren. Dit heeft mijn zelfvertrouwen voor het afnemen vergroot. De trainers hebben een heel fijne groepsdynamiek gecreëerd, veilig, enthousiast, niet veroordelend, wat het prettig maakt om je vragen of opmerkingen te geven.
Praktisch
Deze training is geaccrediteerd door NIP/NVO (tevens SKJ) herregistratie (19.5 punten), Registerplein (20 punten), FGzPt (19 punten), VSR (18 punten) en NVvP (18 punten).
Het certificaat wordt verstrekt bij 100% aanwezigheid en actieve deelname.
Om de ADOS-2 in de praktijk te kunnen gebruiken moeten de onderstaande materialen op je werklocatie aanwezig zijn:
- ADOS-2 moduleboekjes, van alle modules, met uitzondering van de Peutermodule
- ADOS-2 handleiding (geheel Nederlandstalig)
- ADOS-kit, bevat alle (spel) materialen die nodig zijn voor afname van module 1 t/m 4
De materialen zijn te bestellen via Hogrefe: www.hogrefe.nl.
Tijdens de training dien je voor het scoren van de afnames te beschikken over de moduleboekjes 1 t/m 4. Het is tevens aan te raden de Nederlandstalige handleiding bij de training te gebruiken.
Hogrefe is de uitgever van de Nederlandse bewerking van de ADOS-2 en distributeur van de officiële testmaterialen. Hogrefe ondersteunt bij de uitvoering van de trainingen in Nederland.
We organiseren per jaar 18 trainingen. Het is niet mogelijk de training in-company aan te bieden.
Inschrijven voor de training
Schrijf je hieronder in op één van de uitvoeringen. Wanneer je je inschrijft, wordt er automatisch een account aangemaakt in de leeromgeving 'Pynter'. Hier vind je vervolgens je leeractiviteiten terug. Zorg dat je je logingegevens goed bewaart.
Je kunt je vanaf nu ook zelf voor één of meerdere uitvoeringen van de ADOS-2 basistraining inschrijven op de wachtlijst.
In jouw leeromgeving in Pynter zie je vervolgens welke positie(s) je hebt op de wachtlijst(en).
Je hebt het beheer van in- en uitschrijven op wachtlijsten in eigen hand. Lees onderstaande goed door!
- Sta je op de eerste positie op de wachtlijst en komt er een plek vrij in de training, dan schuif je automatisch door. Je inschrijving is daarmee direct definitief.
Zorg dus dat je data van de training(en) waarvoor je op de wachtlijst staat in je agenda noteert. - Sta je ook nog ingeschreven op andere wachtlijst(en) voor deze training? Annuleer via Pynter de wachtlijsten waar je geen gebruik meer van wilt maken, om te voorkomen dat je automatisch geplaatst wordt in een andere lichting. Dit kan namelijk ook een latere lichting zijn!
- Tot 4 weken voor de start van een training kun je automatisch worden geplaatst vanaf de wachtlijst. Kun je de data niet meer vrijhouden in je agenda, zorg dan dat je je tijdig uitschrijft voor de wachtlijst via Pynter.
- Bij een vrijgekomen plaats binnen 4 weken voor de start van de training, zullen we je, op volgorde van positie op de wachtlijst, per mail informeren en vragen of je deel wilt nemen aan de training.
- Bij automatisch doorschuiven zijn de algemene voorwaarden ook van toepassing. Bij inschrijving verklaar je akkoord te zijn met deze voorwaarden.
- Let op! Bij de ADOS-trainingen is een groot verloop, daardoor is de kans op deelname reëel als je positie op de wachtlijst tussen de 1 en 15 is.
- Let op! Heb je al een plek in de training, maar sta je ook ingeschreven op wachtlijst(en) voor andere uitvoeringen?
Annuleer via Pynter de wachtlijsten waar je geen gebruik van wilt maken, om te voorkomen dat je automatisch geplaatst wordt in een andere lichting. Dit kan namelijk ook een lichting op een latere datum zijn. Wees je ervan bewust dat plaatsing in een lichting vanaf de wachtlijst definitief is! Je kunt niet worden teruggeplaatst in de groep waarvoor je eerder was ingeschreven. Deze wordt ook automatisch weer opgevuld. - In Pynter kun je zien voor welke lichting en/of wachtlijsten je staat ingeschreven.
Op de hoogte blijven
Wil je graag deelnemen, maar zitten de trainingen vol? Schrijf je dan helemaal onderaan deze pagina in op de interesselijst. Je krijgt dan als eerste bericht als er nieuwe trainingen zijn gepland.
Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen rond de ADOS-2 en ADI-R, laat je contactgegevens dan achter op de maillijst.
Contact
Cursusgroepen
Docenten
Docenten
Docenten
Docenten
Docenten
Docenten
Docenten
Docenten
Docenten
Interesselijst ADOS-2