Age-dependent role of pre- and perinatal factors in interaction with genes on ADHD symptoms across adolescence
Zwangerschapsfactoren en ADHD
Omgevingsfactoren, waaronder ongunstige omstandigheden tijdens de zwangerschap (zoals roken door moeder tijdens de zwangerschap, laag geboortegewicht, geboortecomplicaties), kunnen samenhangen met ADHD problemen. Tot op heden was er nog maar weinig onderzoek dat keek naar het beloop van ADHD over de tijd.
In dit onderzoek keken we naar de invloed van zwangerschapsfactoren op het beloop van ADHD symptomen bij jongeren tussen de 11 en 16 jaar. We onderzochten ook of een genetische aanleg hierbij een rol speelt, zogenaamde gen-omgevingsinteracties.
Belangrijkste resultaten en conclusies
-
Zwangerschaps- en geboortecomplicaties hangen samen met meer ADHD symptomen, met name in de vroegere puberteit. De invloed hiervan nam echter af gedurende de puberteit.
-
Roken van de moeder tijdens de zwangerschap en een laag geboortegewicht zijn van invloed op meer ADHD symptomen gedurende de puberteit. Dit was met name het geval bij jongeren met bepaalde genen.
Hoe we het onderzoek uitvoerden
Dit onderzoek werd uitgevoerd binnen het TRAILS project, een langlopende studie in Noord-Nederland en bij Accare. De jongeren werden drie keer gemeten, op 11, 14 en 16-jarige leeftijd. We keken naar het beloop van ADHD symptomen.
Zwangerschapsfactoren en genetische aanleg houden verband met het beloop van ADHD. De invloed lijkt echter af te nemen met de leeftijd.
Wat betekent dit voor de praktijk?
Kennis van genetische en omgevingsfactoren helpen bij het beter begrijpen van het beloop van ADHD bij jongeren.
1667
jongeren
3
metingen
6
jaar lang onderzoek
Samenwerking
Voor deze publicatie werkten we samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen.