Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

Durfpoli

Hoe kunnen we kinderen het beste van hun angst af helpen?

Status
Deelnemers zoeken
Thema's
Angst

Overmatige angst voor een specifiek object of een bepaalde situatie noemen we een fobie. Er zijn best veel kinderen die last hebben van een fobie. En dat kan grote invloed hebben op hun functioneren in het dagelijks leven. Bij de Durfpoli onderzoeken we hoe we kinderen en jongeren met een fobie het beste van hun angst af kunnen helpen.

Wie kan deelnemen?

  • Zowel voor kinderen die al bekend zijn bij Accare als voor kinderen die nog niet bij ons bekend zijn

  • Kinderen en jongeren tussen 7 en 14 jaar met een specifieke angst

Achtergrond

Kinderen en jongeren met een specifieke angst zijn erg bang voor bepaalde dieren, voorwerpen, activiteiten of situaties. Voorbeelden zijn angst voor spinnen, honden, liften of hoogtes, de tandarts of dokter. Op de Durfpoli leren we kinderen en jongeren met een fobie hun angst te overwinnen.

Rond de 10% van alle jongens en meisjes in de leeftijd van 7 tot 14 jaar heeft te maken met angsten die behoorlijk in de weg kunnen zitten. Zij hebben vaak lang hinder van die stoornis. Vaak hebben kinderen er nog last van tot ver in de volwassenheid en soms wordt het ook erger. Juist daarom is het belangrijk om niet te lang te wachten met het zoeken van hulp. Gelukkig weten we uit onderzoek dat angsten goed te behandelen zijn en dat kinderen zich al snel veel beter voelen.

Het onderzoek

Met dit onderzoek willen we  de behandeling op de Durfpoli nog beter maken.

Hoe ziet het onderzoek eruit:

  • Samen met je ouders kom je naar Accare Groningen voor een intakegesprek met de therapeut en vullen jullie een aantal vragenlijsten in.
  • In een tweede gesprek wordt het programma helemaal uitgelegd en ga je samen met de therapeut bekijken waar je precies zo bang voor bent.
  • De behandeling bestaat uit 1 oefensessie die ongeveer drie uur duurt.
  • Een week later kom je weer naar ons toe. Samen met je therapeut bespreek je hoe je thuis verder kunt oefenen met een oefenprogramma dat 4 weken duurt. 
  • De helft van de kinderen die meedoen zal oefenen met tips van de therapeut. De andere helft van de kinderen zal oefenen met behulp van een app. Je kunt niet zelf bepalen in welke groep je komt, dit wordt geloot. 
  • In totaal kom je 7 keer naar ons toe.
  • De kosten voor de behandeling worden volledig vergoed.

Samenwerking

Dit onderzoek is onderdeel van het KibA onderzoek, dat angst bij kinderen onderzoekt. We voeren het onderzoek uit in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden.

Het onderzoek dat we nu uitvoeren is een vervolgonderzoek. De resultaten van het eerdere onderzoek kun je hieronder lezen.