Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

MASK

Hoe effectief is langdurig gebruik van methylfenidaat?

Status
Afgerond
Thema's
Aandachtsproblemen en druk gedrag (ADHD)

Wanneer bij de behandeling van ADHD voor medicatie wordt gekozen is dat vrijwel altijd methylfenidaat, beter bekend als Ritalin en Concerta. De werkzaamheid van dit medicijn op korte termijn is goed onderzocht. In dit onderzoek kijken we naar de effectiviteit van methylfenidaat na meer dan twee jaar gebruik.

Achtergrond

Methylfenidaat, beter bekend onder bijvoorbeeld de merknamen Ritalin en Concerta, is de eerste keus wanneer er voor een behandeling met medicatie wordt gekozen bij kinderen met ADHD. De werkzaamheid hiervan op de korte termijn (3 maand tot 2 jaar) is goed onderzocht. Echter, over de lange termijn effectiviteit is minder bekend. Terwijl 60 procent van de kinderen de medicatie na twee jaar nog steeds gebruikt.

Het onderzoek

In de MASK-studie (Methylfenidaat Afbouw Studie bij Kinderen) namen 94 kinderen en jongeren die de medicatie al langer dan twee jaar gebruikten deel. De helft van de kinderen bleef de medicatie gedurende de onderzoeksperiode van zeven weken gebruiken. De andere helft bouwde stapsgewijs af en gebruikte enkele weken een placebo (neppil). Niemand wist in welke groep het kind was ingedeeld. We hebben de twee groepen met elkaar vergeleken op basis van ADHD symptomen. Ook hebben we individueel gekeken of een kind verslechterde of niet als hij of zij stopte met het slikken van de medicatie.

60% van de kinderen die hun medicatie na meer dan twee jaar afbouwden verslechterden niet of nauwelijks. Een proefstop is daarom belangrijk.

Anne-Flore Matthijssen, onderzoeker

De resultaten

  • Uit de eerste resultaten blijkt dat de groep met kinderen die afbouwde in zijn geheel meer ADHD kenmerken liet zien na zeven weken dan de groep met kinderen die de medicatie bleef gebruiken, zowel in de thuissituatie als de schoolsituatie. Dit was met name zichtbaar bij de jongere deelnemers van het onderzoek.
  • Echter, als er niet op groepsniveau gekeken wordt maar naar het individuele kind blijkt dat 60 procent van de kinderen die afbouwde niet of nauwelijks verslechterde.
  • De groep kinderen die afbouwde liet ook meer gedragsproblemen zien maar we hebben geen verschillen gevonden tussen de groepen voor kwaliteit van leven of ouderlijke stress.
  • Kinderen die methylfenidaat bleven gebruiken maakten minder fouten op een taak waar werkgeheugen belangrijk was.

Dit laat het belang van een proefstop zien. 

Samenwerking

Dit onderzoek is een samenwerking tussen Accare en Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie.