Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

Effects of methylphenidate on executive functioning in children and adolescents with ADHD after long-term use: a randomized, placebo-controlled discontinuation study

Methylfenidaat en informatieverwerking bij kinderen met ADHD

Methylfenidaat (beter bekend als Ritalin of Concerta) kan de informatieverwerking (zoals aandacht en geheugen) van kinderen en jongeren met ADHD verbeteren. Het is nog onduidelijk of methylfenidaat na lang gebruik (meer dan 2 jaar) hierop nog steeds een effect heeft. 

Belangrijkste resultaten en conclusies

  • Kinderen die methylfenidaat afbouwden naar een nepmedicijn maakten meer fouten op een computertaakje dat werkgeheugen meet. De groep die doorging met de medicatie maakte juist minder fouten.

    Dit betekent dat het blijven gebruiken van methylfenidaat een gunstig effect heeft op het werkgeheugen. Werkgeheugen is een soort tijdelijke opslagplaats voor informatie in de hersenen. Het is bijvoorbeeld nodig om een telefoonnummer te onthouden of bij het hoofdrekenen.

  • We vonden echter geen bewijs dat kinderen met wie het volgens de behandelaar slechter ging na het afbouwen naar een nepmedicijn, ook de computertaakjes slechter deden.

Hoe we het onderzoek uitvoerden

We vergeleken een groep kinderen die afbouwde naar een placebo (een nepmedicijn) met een groep die medicatie bleef gebruiken zoals ze gewend waren. Beide groepen deden aan het begin en aan het eind van het onderzoek een aantal computertaakjes. 

Methylfenidaat heeft na langdurig gebruik nog steeds een positief effect op het werkgeheugen. Het is goed om naast de invloed op het gedrag ook hiernaar te kijken tijdens de behandeling.

Pieter Hoekstra, hoofdonderzoeker

Wat betekent dit voor de praktijk?

Het werkgeheugen speelt een grote rol in het dagelijks leven, het hangt bijvoorbeeld samen met schoolprestaties. Onze studie toont aan dat het ook belangrijk kan zijn om naar de invloed van methylfenidaat op het werkgeheugen te kijken, naast de invloed op het gedrag. 

Samenwerking

Dit onderzoek was in samenwerking Gig van de Loo-Neus van Karakter in Nijmegen en Jan Buitelaar van de Radboud Universiteit in Nijmegen.