Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

Proefstop methylfenidaat

Kunnen we hiermee onnodig gebruik van methylfenidaat terugdringen?

Status
Analyse
Thema's
Aandachtsproblemen en druk gedrag (ADHD)

Bij Accare is een proefstop een standaard onderdeel van de behandeling van ADHD-symptomen met methylfenidaat (beter bekend als Ritalin of Concerta). Wij evalueren of het doen van zo’n proefstop een goede manier is om te beoordelen of doorgaan met de medicatie nog nodig is.

Wie kan deelnemen?

  • Kinderen en Jongeren in behandeling bij Accare

  • die methylfenidaat krijgen voorgeschreven

Achtergrond

Methylfenidaat, beter bekend als Ritalin of Concerta, wordt regelmatig voorgeschreven bij kinderen met ADHD-symptomen. Er zijn aanwijzingen dat de effectiviteit van dit middel na langdurig gebruik afneemt. De Nederlandse Zorgstandaard ADHD raadt daarom aan om minimaal jaarlijks te evalueren of medicatie nog het gewenste effect heeft door een proefstop te doen. Daarnaast liet recent onderzoek van Accare (de MASK studie) zien dat na langdurig gebruik van methylfenidaat meer dan de helft van de kinderen (60%) niet verslechterde na het afbouwen. Bovendien zorgde het afbouwen niet voor ongewenste bijwerkingen. Daarom willen wij op tijd evalueren of de medicatie nog meerwaarde heeft en zo onnodig gebruik terugdringen.

Het onderzoek

Bij de start van de behandeling wordt een proefstop gepland na ongeveer een jaar behandeling met medicatie. Deze zal bestaan uit twee aaneensluitende periodes van twee weken. Het gaat om een geblindeerde proefstop, dat wil zeggen dat je in een van de periodes van twee weken een placebo (nepmedicijn) ontvangt en in de andere periode het echte medicijn. Tijdens de proefstop weten jij, je ouders, en de behandelaar niet in welke periode je het nepmedicijn krijgt en wanneer de echte medicatie. Alleen de apotheek weet dit. 

Na afloop van de proefstop wordt de blindering opgeheven zodat duidelijk wordt in welke periode je de placebo hebt gebruikt en in welke periode het echte medicijn. Met behulp van antwoorden op vragenlijsten en jullie bevindingen zal de behandelaar samen met jullie beslissen of doorgaan met medicatie nog nodig is.

Onderzoekers evalueren vervolgens of een proefstop een goede manier is om te beoordelen of de medicatie nog nodig is.