Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

SCASS

Sociale Cognitie bij Autismespectrumstoornissen

Status
Deelnemers zoeken
Thema's
Autisme

Jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) ervaren problemen in de sociale omgang met anderen. Om in de toekomst betere zorg te kunnen bieden aan jongeren met ASS is het belangrijk om de oorzaak van deze problemen te begrijpen. In deze studie onderzoeken we daarom hoe sociale informatie wordt verwerkt in de hersenen van jongeren met ASS.

Wie kan deelnemen?

  • Jongeren tussen 12 en 17 jaar

  • Die rechtshandig zijn

  • Zonder ASS

    Voor deelnemers zonder ASS is het belangrijk dat er geen andere psychische diagnoses zijn

Achtergrond

Jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) hebben moeite met de sociale omgang met anderen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld moeilijk inleven in andere mensen of maken minder oogcontact. Vooral tijdens de pubertijd kan dit tot problemen lijden, omdat tijdens deze leeftijdsfase contact met leeftijdsgenoten erg belangrijk is. 

Eerder is gevonden dat informatieverwerking in de hersenen anders verloopt bij jongeren met ASS dan bij jongeren zonder ASS. Maar wát er dan precies anders gaat is nog niet goed onderzocht. Daarom vragen we  jongeren met ASS en zonder ASS om deel te nemen aan dit hersenonderzoek. Deze kennis kan in de toekomst bijdragen aan betere zorg voor jongeren met ASS.

Het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal 5 uur voor jongeren met ASS en 4 uur voor jongeren zonder ASS en bestaat uit:

-    Het eenmalig invullen van vragenlijsten (40 min)
-    Het doen van een aantal (computer) testjes (60 min)
-    Een EEG onderzoek (100 min + 20 min apparatuur aansluiten (inclusief pauzes))
-    Alleen voor jongeren met ASS: een interview met taakjes (60 min)

Voor dit onderzoek vult 1 van de ouders/verzorgers ook een aantal vragenlijsten in (ca. 50 min).

De testjes en vragenlijsten gaan onder andere over sociaal inzicht, intelligentie, informatieverwerking (zoals geheugen), ASS kenmerken en het herkennen van emoties. De vragenlijsten kunnen thuis online worden ingevuld (dat hoeft niet in 1 keer). Voor de testjes en het EEG onderzoek kom je eenmalig op 1 dag of op 2 verschillende dagen naar Accare in Groningen. 

Naast een reiskostenvergoeding ontvang je als deelnemer een kleine vergoeding.

Ben je benieuwd hoe een EEG onderzoek bij Accare gaat? Bekijk dan dit korte filmpje!

Onderzoekers

Elke de Jonge is neurowetenschapper en promoveert op dit onderzoek. Naast Andrea Dietrich, Annelies de Bildt en Pieter Hoekstra van Accare, is ook dr. Yvonne Groen van de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen betrokken bij dit onderzoek.

Samenwerking

We werken samen met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen en het Universitair Medisch Centrum Groningen.