Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

VANTASTIC

Helpen vitaminen en mineralen bij snel geïrriteerd zijn?

Status
Analyse
Thema's
Aandachtsproblemen en druk gedrag (ADHD), Angst, Autisme, Boos en opstandig gedrag, Depressie

Sommige kinderen met ADHD, maar ook kinderen met gedragsproblemen of angst en neerslachtigheid zijn snel geïrriteerd of hebben last van een 'kort lontje'. Mogelijk speelt voeding hierbij een rol. Er bestaan echter nog te weinig goede onderzoeken naar het effect van voeding op deze problemen. In dit onderzoek willen we daarom kijken of voedingssupplementen een invloed hebben op gedrag, gevoelens en je 'goed' voelen.

Wie kan deelnemen?

  • Alle kinderen en jongeren in de leeftijd tussen 11 en 17 jaar en 6 maanden

  • Die snel geïrriteerd zijn

  • Zowel kinderen en jongeren met als zonder een klinische diagnose kunnen meedoen

Achtergrond

Sommige kinderen zijn snel geïrriteerd of hebben last van een “kort lontje” (zij hebben bijvoorbeeld woedeuitbarstingen of worden snel boos). Dit is een veel voorkomend probleem bij kinderen en jongeren. Zo doen ze bijvoorbeeld vanuit frustratie, woede, ongeduld of zelfs wanhoop dingen die henzelf of anderen kunnen schaden. Snel geïrriteerd zijn komt vaak voor bij aandachtsproblemen en hyperactiviteit (ADHD), maar ook bij gedragsproblemen (bijvoorbeeld opstandig gedrag of agressie), angst, depressiviteit of stemmingsproblemen. Het is daarom belangrijk om prikkelbaarheid te verminderen. Voeding speelt mogelijk hierbij een belangrijke rol.  

Sommige onderzoekers beweren dat voedingssupplementen kunnen helpen als iemand snel geïrriteerd is. Voedingssupplementen bevatten zogenaamde micronutriënten, zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen (bijvoorbeeld: Vitamine D, magnesium zink, ijzer) die ook in ons voedsel voorkomen. Voedingssupplementen zouden ook een gunstig effect kunnen hebben op andere klachten zoals vermoeidheid, slaapproblemen, negatieve gevoelens, woedeuitbarstingen of concentratiemoeilijkheden. Maar is dat waar? En in welke mate kunnen voedingssupplementen kinderen en jongeren daadwerkelijk helpen? Helaas zijn deze vragen nog onvoldoende beantwoord. En bestaan er hiernaar nog te weinig goede onderzoeken. Daarom willen we in dit onderzoek kijken of voedingssupplementen invloed hebben op gedrag, gevoelens en algemeen welbevinden.

Het onderzoek

Met dit onderzoek willen we erachter komen of het innemen van voedingssupplementen kinderen en jongeren helpt om prikkelbaarheid of andere emotionele of gedragsproblemen tegen te gaan. Gedurende 20 weken zullen deelnemers 3 capsules voedingssupplementen per dag innemen, waarvan twee in de ochtend en één in de avond.


Het gaat om een zogenaamd 'gerandomiseerd placebo-gecontroleerd' onderzoek. In de eerste 10 weken krijgt de helft van de deelnemers het voedingssupplement, terwijl de andere helft een 'nepmiddel' (placebo) krijgt. Wie in welke groep valt wordt door loting bepaald. Na deze eerste 10 weken krijgt elke deelnemer het voedingssupplement gedurende 10 weken.

In totaal vinden er vijf afspraken plaats. De afspraken zijn om de vijf weken. Bij voorkeur vinden er drie afspraken in Groningen plaats en twee afspraken via beeldbellen. Alleen via beeldbellen meedoen is ook bespreekbaar. In week 22 volgt nog een kort telefoongesprek. Daarna is het onderzoek afgelopen.

Gedurende het onderzoek kunnen bestaande medicatie en andere behandelingen gewoon doorgaan. Ook is het de bedoeling dat het kind gewoon blijft eten en drinken zoals hij/zij gewend is. Het kind en zijn of haar ouders ontvangen een cadeaubon en een vergoeding voor reiskosten. 

De onderzoekers

Vanuit Accare wordt de VANTASTIC studie uitgevoerd door Lieke Bruinsma (coördinator), Marieke Messchendorp (onderzoekspsycholoog), Tess Praamstra en Nienke Markensteijn (orthopedagogen). Verder zijn bij het onderzoek Dr. A. (Andrea) Dietrich en Prof.dr. P.J. (Pieter) Hoekstra van het Accare Child Study Center betrokken, in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen, en Dr. Alexander Haege en Prof.dr. Tobias Banaschewski van het Zentralinstitut für Seelische Gesundheid-CIMH, Mannheim, Duitsland.

VANTASTIC is een onderdeel van de Eat2beNICE studie binnen 18 Europese klinische centra. Eat2beNICE onderzoekt de invloed van voeding en leefstijl op de mentale gezondheid. 

Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie Horizon 2020. Looptijd: 2017-2023.    
Lees meer op de onderzoekswebsite van www.eat2bnice.eu  

Voor meer informatie over de studie, bel naar (050) 368 11 00 (secretariaat Accare Groningen) of mail naar VANTASTIC@accare.nl, of neem contact met ons op via de weblink.  

Samenwerking

Tijdens dit onderzoek werken we samen met het Zentralinstitut für Seelische Gesundheid-CIMH, gevestigd in Mannheim, Duitsland