Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

Subgrouping children and adolescents with disruptive behaviors: symptom profiles and the role of callous-unemotional traits

Verschillende typen jongeren met gedragsproblemen

Er zijn veel soorten gedragsproblemen, zoals bijvoorbeeld opstandig en agressief gedrag. Jongeren met deze problemen zijn dan ook erg verschillend. Daardoor begrijpen we nog niet goed genoeg hoe deze problemen ontstaan. Ook sluiten behandelingen niet altijd goed aan. Het doel van dit onderzoek was om erachter te komen welke groepen jongeren met gedragsproblemen er zijn en op welke kenmerken zij verschillen. 

Belangrijkste resultaten en conclusies

  • Er werden 3 verschillende groepen jongeren met gedragsproblemen gevonden

    • De eerste groep bestond vooral uit jongens met beperkte prosociale emoties en veel normoverschrijdend gedrag en agressie met als doel iets te bereiken.
    • De tweede groep bestond vooral uit meisjes met ADHD symptomen, angst en emotionele problemen.
    • De derde groep liet relatief weinig agressief gedrag en andere psychische en emotionele problemen zien.
    • De eerste groep liet meer ernstig probleemgedrag zien dan de derde groep, maar niet meer dan de tweede groep.

Hoe we het onderzoek uitvoerden

We maakten gebruik van een cluster-analyse om groepen te vinden die verschilden op beperkte prosociale emoties, agressie,  symptomen van een oppositioneel opstandige gedragsstoornis en normoverschrijdende gedragsstoornis, emotionele problemen en ADHD symptomen. De gevonden groepen vergeleken we vervolgens ook op andere maten van agressief en ernstig gprobleem gedrag en emotionele problemen. 

Het beschrijven van verschillende groepen jongeren met gedragsproblemen kan uiteindelijk helpen om de meest passende behandeling te vinden

Andrea Dietrich, onderzoeker

Wat betekent dit voor de praktijk?

Dit onderzoek laat zien dat gedragsproblemen soms samen gaan met angst, emotionele problemen en impulsiviteit. In andere gevallen is er sprake van beperkte empathie en prosociale emoties, met minder angst en emotionele problemen. Voor de meest passende behandeling is het dus van belang om te kijken naar het type gedragsproblemen. 

Samenwerking

Het onderzoek is gefinancierd door de Europese Commissie (FP7 programma) en vindt in meer dan elf Europese landen en twintig klinische centra plaats. In Nederland is het onderzoek een samenwerking tussen Accare, het Universitair Medisch Centrum Groningen, Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie en het Donders Instituut Nijmegen. Binnen Accare zijn Renee Kleine Deters en Gülhan Saracaydin als promovendi bij het onderzoek betrokken. Zij richten zich op informatieverwerking en hersenfuncties.