Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

Refereerbijeenkomst Diagnostiek en behandeling van ARFID

Kies je beroep
Arts, Basisorthopedagoog, Basispsycholoog, Diëtist, Ervaringsdeskundige, Gz-psycholoog, Jeugd- en gezinsprofessional, Klinisch (neuro)psycholoog, Maatschappelijk werker, Niet-behandelaar, Orthopedagoog generalist, Psychiater, Vaktherapeut, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige

Per

11 februari 2025

Adres(sen)

via livestream

Prijs

€ 0,-
Bekijk alle data

Als hulpverlener kun je te maken krijgen met kinderen/jongeren die een voedings- en eetstoornis hebben. Eetstoornissen zijn er in verschillende uitingsvormen. Bekend zijn anorexia en boulimia, maar er is ook een de stoornis die wordt aangeduid als ARFID. Dat staat voor Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder. Er wordt gesproken van ARFID als er te weinig en/of zeer selectief wordt gegeten, vanwege verminderde interesse in eten, gevoeligheid voor de sensorische kenmerken van eten of wanneer er irrationele gedachten over het eten van bepaald voedsel zijn en dit voor lichamelijke en/of psychosociale problemen zorgt.
 
Inhoud
Een vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis is een classificatie die voor het eerst verscheen in de DSM-5. Iemand die ARFID heeft eet zo weinig of te weinig gevarieerd, dat het grote gevolgen heeft voor de lichamelijke of psychosociale gezondheid.
 
Tijdens de refereerbijeenkomst staan we stil bij het precieze beeld, hoe het zich onderscheidt van bijvoorbeeld 'normaal' selectief eten, anorexia en autisme en hoe je het kunt diagnosticeren. Ook is er aandacht voor hoe ARFID en de verschillende verschijningsvormen hiervan effectief kunnen worden behandeld bij kinderen en jongeren
 
Spreker
Renate Neimeijer, klinisch psycholoog en onderzoeker bij Accare en de Rijksuniversiteit Groningen, gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren met voedings- en eetstoornissen. 
De avondvoorzitter is Klaske Glashouwer, GZ psycholoog bij Accare.

Programma
19.00 uur   Introductie door de avondvoorzitter
19.05 uur   Deel 1
20.00 uur   Vragenronde
20.15 uur   Pauze
20.30 uur   Deel 2
21.05 uur   Vragenronde
21.15 uur   Einde    

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door Registerplein, FGzPt, LV POH GGZ, Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals en NVvP.  Aanvraag in behandeling bij NIP/NVO(SKJ), VSR en RV.

Je kunt alleen aanspraak maken op accreditatiepunten als je bent in- en uitgecheckt en de vragen via pop-ups tijdens de bijeenkomst hebt beantwoord .

Vragen
Meer informatie over de organisatie van de bijeenkomsten vind je hier. Voor veelgestelde vragen kijk hier!

Inschrijven
Tot en met 10 februari a.s. kan worden ingeschreven. Inschrijving is verplicht. Zonder persoonlijke toegangslink kun je niet deelnemen. Heb je eerder deelgenomen? Schrijf je dan in met dezelfde gegevens; dubbele accounts zorgen bij de organisatie voor dubbele kosten. Zijn je gegevens gewijzigd, bijvoorbeeld e-mailadres, dan passen we dat graag voor je aan.

Cursusgroepen

via livestream
1 daagse cursus
1392 beschikbare plaatsen

Docenten