Spring naar inhoud
Jouw omgeving Accare homepage

Training Verklarende Analyse (WO)

Onderwerp(en)
Algemeen, Jeugdhulp, onderzoek en interventies
  • Praktijkgericht

  • WO-variant

  • Inzicht in probleemsamenhang

Per

3 september 2024

Adres(sen)

Microsoft Teams

Prijs

€ 775,-
Bekijk alle data

Beoordeling van cursisten

8,2

Wat is de Verklarende Analyse?

Een verklarende analyse geeft inzicht in de samenhang van de problemen, het ontstaan en het voortbestaan ervan en legt verbanden tussen deze factoren. Met behulp van een model komen we tot een verklarende analyse,  deze bestaat uit 3 stappen; 1) samen informatie verzamelen en ordenen, 2) samenhang beschrijven en bespreken, 3) samen formuleren van doelen en kiezen van passende effectieve interventies. De Verklarende Analyse maak je samen met de cliënt en bij voorkeur op papier. Zo ontstaat er overzicht. De Verklarende Analyse helpt daarmee om samen te begrijpen om vervolgens te komen tot besluitvorming rond de behandeling.

Meer informatie over de Verklarende Analyse vind je hier.

Training

De training bestaat uit 4 samenhangende workshops waarin stapsgewijs het gebruik van de Verklarende Analyse eigen wordt gemaakt. Bij het maken van de Verklarende Analyse is er expliciet een taak voor de gedragwetenschappers. Zij schrijven de samenhang/redenatie. In de workshop zal daar dan ook nadrukkelijk aandacht voor zijn. Er wordt gebruik gemaakt van eigen casuïstiek en verschillende interactieve opdrachten tijdens de bijeenkomsten. Daarnaast worden opdrachten gegeven om in de eigen werksetting te oefenen.

In deze WO-variant van de training leren gedragswetenschappers hoe ze vanuit het model van de Verklarende Analyse collega’s kunnen begeleiden in het werken met het gezin in stap 1 en 3, dan wel om dit zelf te doen. En om te komen tot een samenhang.

Na de training leer je verder door ervaring op te doen met het model, het is dus heel nuttig om hiervoor intervisie te organiseren binnen je organisatie.

Mooie gestructureerde aanpak met een helder format waarin je op een heel overzichtelijke manier een analyse kunt maken over een cliënt met/in zijn context!

Uit evaluatieformulier

Voor wie

Deze training is voor orthopedagogen, psychologen, gz-psychologen, verpleegkundig specialisten en andere gedragswetenschappers.

Er is ook een variant voor jeugd- en gezinsprofessionals.

Praktisch

Deze training is geaccrediteerd door NIP/NVO (12 punten) en SKJ (18 punten).
Op basis van inschrijving en in overleg kan er (tegen meerkosten) accreditatie aangevraagd worden bij andere relevante beroepsverenigingen.

Het bewijs van deelname wordt verstrekt bij 100% aanwezigheid en afronding van alle onderdelen.

Cursusgroepen

Microsoft Teams
4 daagse cursus
0 beschikbare plaatsen