Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Accare en Ambiq starten met Sexpertisenetwerk

Vanaf deze week kan iedereen die te maken krijgt met kinderen en jongeren met problemen rondom seksualiteit en seksueel gedrag contact opnemen met het Sexpertisenetwerk. Het netwerk is bedoeld voor álle vragen over problematisch seksueel gedrag en kan benaderd worden door scholen, collega-instellingen, ketenpartners, ouders en de jeugdige/het cliëntsysteem zelf.

Het Sexpertisenetwerk geeft in de eerste plaats advies over hoe om te gaan met problemen op het gebied van seksualiteit. Deze consultatie is vrij toegankelijk en indien gewenst anoniem. Vaak zal dit genoeg zijn om de jeugdige en zijn netwerk weer op weg te helpen, maar als het nodig is bestaat de mogelijkheid tot diagnostiek, specialistische voorlichting en behandeling. Het Sexpertisenetwerk kan dit zelf doen, maar zal als de situatie daarom vraagt ook verwijzen naar een andere zorgorganisaties.

Veel interventies kunnen door bijvoorbeeld scholen, sociale teams en centra voor jeugd en gezin  geboden worden. Door signalen vroeg te herkennen en snel in te grijpen kan het verergeren van de problemen voorkomen worden. Voor professionals binnen onderwijs, jeugdhulp en jeugd-GGZ behoort daarom ook een training over vroegtijdig ingrijpen bij problematisch seksueel gedrag tot de mogelijkheden.  

Het Sexpertisenetwerk is een samenwerking van Ambiq en Accare. Het initiatief is ontstaan omdat er veel handelingsverlegenheid en schaamte is met betrekking tot problematisch seksueel gedrag, terwijl uit onderzoek juist blijkt dat een te lichte of juist te intensieve interventie de kans op herhaling versterkt. Met de oprichting van het netwerk hopen we jeugdigen met seksueel problematisch gedrag in Noord- en Oost-Nederland optimale hulp te kunnen bieden.

Het Sexpertisenetwerk is te bereiken via info@sexpertisenetwerk.nl. Binnen 72 uur wordt er op het verzoek gereageerd. Voor spoedvragen kan contact opgenomen worden met een locatie van Accare of Ambiq.