Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek
Een betere zorg met jouw hulp
Accare is een universitaire jeugd-GGZ instelling. Dat betekent dat we onderzoek doen. We bekijken op welke manier onze behandelingen helpen. Ook zoeken we uit hoe het komt dat kinderen en jongeren psychische problemen krijgen.
Door het doen van onderzoek kunnen we behandelingen verbeteren. Niet alleen voor onze eigen cliënten: we verbeteren hiermee de zorg voor kinderen en jongeren in het algemeen. En niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Deze onderzoeken kunnen we alleen doen als ouders en kinderen mee willen helpen. Dat is niet verplicht: je doet alleen mee als jij dat wilt.
Wat voor onderzoeken doen we?
Als we je vragen om mee te doen aan een onderzoek, krijg je natuurlijk eerst informatie. Meedoen aan een onderzoek kan op verschillende manieren:
- Je vult een vragenlijst in, meestal via de computer.
- De onderzoeker houdt een interview met jou en/of je ouders: tijdens een gesprek stelt hij je vragen.
- Je vult testjes in op de computer.
- Soms willen de onderzoekers bloed prikken of nemen ze met een wattenstokje wangslijmvlies af (wanneer dit bij een onderzoek nodig is wordt dit vooraf duidelijk gemeld).
Hoe doe je mee aan deze onderzoeken?
Het kan zijn dat jouw behandelaar je vraagt of je wilt meedoen aan een onderzoek. Ook kan je aangeven of je wel of niet gevraagd mag worden voor onderzoeken.
Wil je zelf meedoen? Kijk dan op deze website voor welke onderzoeken we deelnemers zoeken.
In deze animatie vertellen we waarom wetenschappelijk onderzoek belangrijk is
Wat doen we met de resultaten van het onderzoek?
De onderzoekers maken een verslag van het onderzoek. Vaak schrijven ze er ook een artikel over voor een wetenschappelijk tijdschrift. We werken veel samen met andere onderzoeksinstituten in Nederland en in het buitenland. Zo zorgen we dat de manier van behandelen verbetert. Als je meedoet aan onderzoek, help jij dus mee aan een betere kwaliteit van behandelingen voor kinderen en jongeren.
Hoe zit het met jouw privacy?
De gegevens uit de onderzoeken verwerken we zonder dat de gegevens herleidbaar zijn naar jou als persoon of naar jouw kind. Alleen de onderzoekers hebben toegang tot jouw persoonlijke gegevens. En in artikelen of rapporten over het onderzoek staan nooit namen van mensen die onderzocht zijn.