Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Gratis e-learning ‘Autisme in de klas’

Voor leraren

Het Accare Child Study Center stelt vanaf 12 oktober de e-learning ‘Autisme in de klas’ gratis beschikbaar. De e-learning is bedoeld voor leraren in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs die één of meerdere kinderen met autisme in de klas hebben. Zij leren onder andere hoe je kunt omgaan met gedragsproblemen en krijgen allerlei praktische tips en voorbeelden.

De e-learning werd ontwikkeld door Accare in samenwerking met Kentalis, de Dr. Verschoorschool en internationale samenwerkingspartners en is onderdeel van een onderzoek naar onderwijs aan leerlingen met autisme. In de e-learning zijn kennis uit de wetenschap, de jeugd-ggz en het (speciaal) onderwijs gebundeld.

Het is onze overtuiging dat leraren echt iets kunnen hebben aan het verbreden van hun kennis en dat dat een positief effect heeft op hun leerlingen. Leraren leren bijvoorbeeld meer strategieën voor gedragsmanagement en het aanpassen van de context. Die strategieën leveren hen uiteindelijk tijd en energie op.

Anne Smit, onderzoeker Accare Child Study Center

Leraren die de e-learning volgen, kunnen als ze dat willen ook meedoen aan het bijbehorende onderzoek. Anne: ¨We weten uit onderzoek1 al dat leraren het verschil kunnen maken voor leerlingen met autisme. Nu willen we onderzoeken wat het effect is van deze specifieke cursus. Dat doen we met twee online vragenlijsten om te meten wat de cursus betekent voor de kennis, vaardigheden en attitude van leraren.¨ Leraren vullen de eerste vragenlijst in voor de cursus in en de tweede erna. De onderzoekers verzamelen daarnaast ook data over de kennis en attitude van leraren die niet mee doen aan de cursus, om zo meer te weten te komen over de basisvoorwaarden voor inclusief onderwijs aan leerlingen met autisme.

Meer informatie