Spring naar inhoud
Jouw omgeving

NZa vraagt eenmalig cliëntgegevens op

Accare verstrekt deze anoniem en veilig

Afbeelding: twee jongens die elkaar een boks geven.

De Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) vraagt eenmalig gegevens op bij zorginstellingen over zorgvraagtypering.

Deze gegevens worden door de NZa gebruikt om te onderzoeken hoe de zorg beter kan (bijvoorbeeld door het terugdringen van de wachttijden) en betaalbaar blijft. Was jij tussen juli 2022 en juli 2023 18 jaar of ouder en bij Accare in behandeling? Dan zijn jouw gegevens van Accare anoniem en veilig verstuurd naar de NZa. Indien je een privacyverklaring hebt ondertekend, dan zijn jouw gegevens uiteraard niet verstuurd.

Aandacht in de media

De NOS schreef vorige week over de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa): Psychiaters beschuldigen toezichthouder van 'ongerichte surveillance' van patiënten. In dit artikel is te lezen dat er zorgen zijn over de veiligheid van deze cliëntgegevens.
De gegevens die Accare heeft verstrekt aan de NZa zijn echter niet herleidbaar tot jou. Er zijn geen gegevens verstrekt zoals namen, geboortedata, woon- of adresgegevens of BSN-nummers.

De NZa reageert op alle commotie op haar website: Zorgvraagtypering van belang voor terugdringen wachttijden. De NZa deelt de gegevens niet met andere instanties (zoals zorgverzekeraars) en vernietigt ze na twee jaar. Ze worden dus alleen in het kader van dit onderzoek gebruikt en mogen niet gekoppeld worden aan andere informatiesystemen van de NZa. De Autoriteit Persoonsgegeven heeft deze eis gesteld en ziet hierop toe.

Belang onderzoek én privacy

Accare vindt het belangrijk om mee te werken aan het onderzoek van de NZa omdat daarmee de hulp aan jong(volwassenen) kan verbeteren. We hebben daarbij goed afgewogen of de privacy van onze cliënten gewaarborgd is.

Wil je bezwaar maken tegen het aanleveren van jouw gegevens voor toekomstige onderzoeken? Dat kun je aangeven door de privacyverklaring te ondertekenen die je op deze pagina kunt vinden. Heb je hier vragen over? Mail dan naar de Functionaris Gegevensbescherming van Accare via fg@accare.nl