Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Onderzoek naar de impact van Corona

Welke impact heeft de coronasituatie op o.a. angst, depressie en slaapproblemen bij kinderen, jongeren en ouders

Accare doet mee aan een landelijk onderzoek naar de impact van het coronavirus. In het onderzoek wordt gekeken wat de gevolgen van de coronasituatie zijn voor kinderen, jongeren en ouders.

Het onderzoek wordt geleid door academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie De Bascule in Amsterdam. Ook Karakter uit Nijmegen en Curium uit Leiden doen mee. De onderzoekers willen weten wat de gevolgen van de coronasituatie zijn voor kinderen, jongeren en ouders die bij Accare, Curium, De Bascule en Karakter behandeld worden voor psychische problemen. Denk aan gevolgen op het gebied van gezondheid, angst, depressie, woede, relaties met leeftijdsgenoten en slaapproblemen.

Volgende week krijgen 2000 ouders van jeugdigen tussen 8 en 18 jaar die bij Accare in zorg zijn per mail het verzoek om aan dit onderzoek mee te doen. In de e-mail die zij krijgen staat informatie over het onderzoek en een link naar de vragenlijst die de kinderen en ouders in kunnen vullen. Uiteraard is meedoen geheel vrijwillig.

De vragenlijst bevat vragen voor de jeugdigen over onder meer algemene gezondheid, angst, depressie, woede, relaties met leeftijdsgenoten en slaapproblemen. Ouders vullen ook een aantal algemene gegevens in en twee vragenlijsten over internaliserende en externaliserende problemen en opvoedstress. De resultaten uit de vragenlijst worden vergeleken met die van jeugdigen uit een algemene normgroep én met een voormeting die bij de intake is gedaan. 

De vragen worden verzameld met behulp van PROMIS instrumenten. Het onderzoek is goedgekeurd door de erkende medisch-ethische toetsingscommissie (METC) in Amsterdam.

Bij vragen over het onderzoek kun je contact opnemen met h.ruisch@accare.nl.

Meer weten? Neem contact op met