Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Online behandeling kan bijdragen aan het verminderen van eetproblemen

Afbeelding: waarbij een jongere haar handen in der jaszak heeft en voor zich uit kijkt

Online behandeling kan in belangrijke mate bijdragen aan het verminderen van eetstoornissymptomen, het verbeteren van lichaamstevredenheid en het algeheel welbevinden. In december 2023 is een artikel gepubliceerd in het tijdschrift GGzet Wetenschappelijk over het onderzoek naar de effecten van online behandeling via de website 99gram.nl voor jongeren met eetproblemen. Dit onderzoek laat zien dat online behandeling een waardevolle toevoeging kan zijn voor jongeren met eetproblemen, zeker wanneer zij anders niet of pas laat hulp zouden zoeken.

Belangrijk onderzoek

Dit onderzoek is belangrijk omdat online behandelingen lastig zijn om te onderzoeken. En er is een groot gebrek aan studies naar online behandeling van eetstoornissen bij adolescenten in het Nederlands taalgebied.

Laagdrempelig en vroegtijdig

Mensen met een (beginnende) eetstoornis zoeken vaak geen professionele hulp door schaamte, lange wachttijden en ontkenning. Terwijl bij uitblijven van die hulp een eetstoornis kan uitgroeien tot een zeer complex en moeilijk te genezen ziektebeeld. Vroegtijdig ingrijpen is cruciaal om een chronisch beloop te voorkomen. Het is daarom van groot belang om jongeren met een eetstoornis vaker en sneller te behandelen. Laagdrempelige online behandeling biedt hier dus een belangrijke kans.