Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Pilot ‘online wachtlijstmodule’ van start

Afbeelding: een meisje dat tegen een graffiti muur aanleunt.

Net als landelijk in de (jeugd)zorg te zien is, hebben ook wij helaas te maken met wachtlijsten. Het is natuurlijk erg vervelend om op een behandeling te moeten wachten en we willen voorkomen dat problemen tijdens het wachten erger worden. Daarom starten we met een online zelfhulpmodule die jongeren tijdens het wachten kunnen volgen. De pilot is bedoeld voor jongeren met angst- en stemmingsklachten.

Bij angst- en/of stemmingsklachten

Jongeren vanaf ongeveer 13 jaar, die met name angst- en/of stemmingsklachten hebben, krijgen de mogelijkheid om een online zelfhulpmodule te volgen. Zodra een jongere met dergelijke klachten wordt aangemeld krijgt hij automatisch de mogelijkheid aangeboden om deel te nemen. Uiteraard is deelname vrijwillig. 

Zelfhulpmodule

De online zelfhulpmodule bestaat uit de cursus ‘eerste stap naar herstel’ van Therapieland. In deze cursus komen onderwerpen aan bod waarvan we weten dat ze jongeren kunnen helpen zich wat beter te voelen, zoals: ontspannen, omgaan met emoties, beter slapen en minder piekeren. Jongeren kunnen zelf thuis en online aan de slag en ouders kunnen helpen als dat prettig is. Ook kunnen jongeren zelf kiezen welke modules ze wel of niet willen volgen. Als een jongere dat wil is er overigens ook nog een mogelijkheid om deel te nemen aan online bijeenkomsten samen met andere jongeren die de cursus volgen. 

Overbrugging

De zelfhulpmodule is géén behandeling of diagnose, maar is puur bedoeld ter overbrugging van de wachttijd. 


De pilot duurt tot en met december 2022 en na die tijd beoordelen we of we met de online zelfhulpmodule verder gaan.