Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Informatie voor verwijzers

De basis voor goede zorg

Wij bieden diagnostiek en/of behandeling van kinderen en jongeren met psychische of psychiatrische problemen. Ook als sprake is van een licht verstandelijke beperking. Verwijzen kan via Zorgdomein, e-mail of post. Hieronder vindt u meer informatie over onze zorg en hoe naar ons te verwijzen.

Verwijzen naar Accare

U bent verwijzer en wilt weten of uw cliënt naar Accare moet en/of kan worden verwezen. Wij helpen graag zodat u snel tot de juiste keuze kan komen. De casus moet minimaal voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • uw cliënt is niet ouder dan 18 jaar. Bij 18 jaar of ouder dient te worden doorverwezen naar de volwassenenzorg, tenzij jeugd-GGZ passender zou zijn. In dat geval neem contact met ons op om te overleggen;
  • er is (of wordt vermoed) behoefte aan psychische of psychiatrische zorg op het gebied van 1 of meer van de klachten zoals beschreven op de pagina Hulp bij;
  • de problematiek is ernstig en/of complex, of kan die kant op ontwikkelen;
    (denk aan co-morbiditeit, problematiek op meerdere levensdomeinen, ernstige gezinsproblematiek).

Benodigde informatie en het verwijzingsproces

Hoe completer de verwijsinformatie is die we van u ontvangen, hoe sneller wij kunnen handelen en daarmee zorgen voor een zo kort mogelijke wachttijd! Wees daarom zo volledig mogelijk in het verschaffen van relevante informatie. Wat hebben we in ieder geval nodig?

  1. Contactgegevens en woonplaats cliënt en diens wettelijke vertegenwoordiger(s);
  2. Verwacht u problemen bij het verkrijgen van toestemming van de wettelijke vertegenwoordiger(s)? Graag melden;
  3. Een korte omschrijving van (de aard van) de specifieke problemen en zorgen;
  4. Heeft u andere hulp overwogen? Zo ja, welke?
  5. Een heldere hulpvraag; wat wordt van Accare gevraagd en verwacht? En:
    • is de hulpvraag in samenspraak met uw cliënt en diens wettelijke vertegenwoordiger(s) geformuleerd?
    • is er sprake van een kinderbeschermingsmaatregel of jeugdreclasseringsmaatregel?
  6. Zorghistorie van cliënt:
    • is al onderzoek/diagnostiek verricht? We ontvangen graag de relevante informatie;
    • informatie over andere betrokken hulpverlening of ondersteuning bij cliënt/gezin;
  7. Functie en contactgegevens verwijzer.

Het proces
Wanneer wij uw verwijzing ontvangen kijken we eerst of alle benodigde informatie aanwezig is. Zo niet, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op. Wanneer wij hulp kunnen bieden schrijven we uw cliënt bij ons in. Deze komt direct op de wachtlijst te staan en ontvangt van ons het basisregistratieformulier. Zodra wij dit formulier ingevuld terugkrijgen (en daarmee toestemming om de behandeling te starten) is de inschrijving definitief. De volgende stap is de intake, waarna de onderzoeksfase wordt opgestart. Deze fase eindigt met een adviesgesprek waarin we bespreken hoe de behandeling wordt vormgegeven. Daarna start de behandeling.

Consultatie en advies

Heeft u vragen met betrekking tot verwijzing van uw cliënt? Of wilt u advies over welk hulpaanbod het meest passend zou zijn voor uw cliënt? Neem dan contact met ons op. Op de kaart hieronder vindt u al onze locaties met bijbehorende contactgegevens. Kijk voor de zekerheid even op de pagina van de locatie van uw keuze; per locatie kan de wijze van consultatie namelijk verschillen.

Vouw onze locatiekaart open Vouw onze locatiekaart dicht
  • Polikliniek
  • Kliniek

Wachttijden

Helaas kunnen we na aanmelding bij ons meestal niet direct starten met zorg. Hoe lang cliënten moeten wachten verschilt per locatie. Klik hier voor een actueel overzicht van de gemiddelde wachttijd per locatie.

Aanmelden voor de kliniek

Indien ambulante behandeling onvoldoende helpt dan is mogelijk intensieve, klinische behandeling nodig. Dat kan in onze kliniek in Smilde. Wilt u doorverwijzen naar onze kliniek? Aanmelden kan in geval van:

  • crisis- en spoedzorg (met noodzaak tot opname) 
  • gezinsopname
  • intensieve, kortdurende klinische interventie adolescenten

Meer verwijzersinformatie over onze kliniek vindt u hier: Kliniek voor verwijzers
Aanmelden kan via ons aanmeldbureau: aanmeldbureau.intensief@accare.nl of 0592-859978.

Zorg waarbij het nét wat anders werkt

Forensische Jeugdpsychiatrie (FJP)
FJP wordt meestal ingezet vanuit een civielrechtelijke maatregel (bijv. jeugdbescherming) of een strafrechtelijke maatregel (bijv. jeugdreclassering). We werken vanuit het vaststellen van de risico- en beschermende factoren op herhaald grensoverschrijdend gedrag; op basis daarvan maken wij een behandelplan. Omdat het gedrag waar de maatregel op van toepassing is grensoverschrijdend is (geweest) kan de rechter als voorwaarde opleggen dat een jeugdige in zorg moet. Het is aan de jongere zelf om zich aan deze voorwaarde te houden en te kiezen voor behandeling bij Accare of een vergelijkbare zorgaanbieder. U kunt een jongere aanmelden voor forensische jeugdpsychiatrie wanneer:

  • sprake is (geweest) van grensoverschrijdend gedrag met risico op herhaling daarvan,
  • u systemische en psychiatrische diagnostiek en behandeling wilt, dan wel moet inzetten om het risico op herhaling te verminderen.
Belangrijk om te weten:
  1. Voor een goede verwijzing van uw cliënt, en de juiste opvolging bij ons, is accurate informatie over het bewuste grensoverschrijdende gedrag noodzakelijk;
  2. Omdat niet op al onze poliklinieken FJP teams actief zijn werken wij (jeugdhulp)regio overstijgend. Dat kan dus betekenen dat uw cliënt voor behandeling soms wat verder moet reizen. Accare heeft FJP teams in Groningen, Leeuwarden, Assen, Zwolle, Deventer en Hengelo;
  3. Forensische psychiatrie kent eigen (vaak kortere) wachttijden. Voor de actuele wachttijden neemt u contact op met de poli's in één van bovengenoemde plaatsen.

Zorg voor eetstoornissen
Een beginnende eetstoornis kan bij uitblijven van specialistische hulp uitgroeien tot zeer complexe en moeilijk te behandelen problematiek. Tijdig doorverwijzen is daarom cruciaal. U kun een jongere aanmelden voor behandeling wanneer:

  • er sprake is of lijkt te zijn van anorexia nervosa of een andere ernstige eetstoornis (zoals bijvoorbeeld boulimia nervosa),
  • de zorg voor deze problematiek voorliggend is voor eventueel andere (comorbide) problematiek.*

* jongeren met een restrictieve eetstoornis (ARFID) of obesitas worden behandeld op de reguliere poliklinieken van Accare.

Belangrijk om te weten:
  1. Bij verwijzing is het essentieel om expliciet te vermelden dat het gaat om een eetstoornis;
  2. Ook de zorg voor eetstoornissen is bij Accare (jeugdhulp)regio overstijgend georganiseerd. Dat kan dus betekenen dat uw cliënt voor behandeling soms verder moet reizen. Accare heeft specialistische eetstoornisteams in Haren en Zwolle (deze teams werken samen met andere partijen om de juiste zorg te kunnen bieden);
  3. Zorg voor eetstoornissen kent eigen (vaak kortere) wachttijden. Voor de actuele wachttijden neemt u contact op met de poli's in één van bovengenoemde plaatsen.

Zorg voor het jonge kind
Kinderen tot de leeftijd van 6 jaar ontvangen zorg van speciale teams met expertise op het gebied van jonge kinderen. Zorg voor het jonge kind is altijd ook zorg voor de ontwikkelingsomgeving van dat kind (in de meeste gevallen zijn dit de ouders). U kunt een jong kind bij ons aanmelden wanneer:

  • het kind jonger is dan 6 jaar,
  • er sprake lijkt te zijn van ontwikkelingsproblematiek,
  • er problemen op meerdere ontwikkelingsgebieden (sensorisch, motorisch, cognitief, sociaal) zichtbaar zijn.
Belangrijk om te weten:
  1. Bij verwijzing is het essentieel om expliciet te vermelden dat het gaat om zorg voor een kind dat jonger is dan 6 jaar;
  2. Niet op al onze poliklinieken werken specialistische teams voor jonge kinderen. Dat kan dus betekenen dat uw cliënt voor behandeling soms wat verder moet reizen. Accare heeft Jonge Kind teams in Emmen, Meppel, Hoogeveen, Assen, Groningen, Hengelo, Drachten, Sneek, Leeuwarden en Dokkum;
  3. Zorg voor het jonge kind kent eigen (vaak kortere) wachttijden. Voor de actuele wachttijden neemt u contact op met de poli's in één van bovengenoemde plaatsen.