Fijne teams met korte lijnen
Lisette Willemsen, Psychiater
Na haar opleiding tot basisarts, wist Lisette Willemsen één ding zeker: psychiater wilde ze niet worden. Omdat je bij elke specialisatie toch zijdelings te maken krijgt met psychiatrie, wilde ze er wel ervaring in opdoen. Daarvoor klopte ze aan bij Accare. Daar bleek de kinder- en jeugdpsychiatrie veel leuker dan ze had verwacht. Inmiddels heeft Lisette haar opleiding afgerond en werkt ze als psychiater op de poli.
Hoewel Lisette slechts een halfjaar als psychiater bij Accare in dienst is, heeft ze er al veel werkervaring opgedaan. In de tijd dat ze zich als basisarts oriënteerde op een specialisatie, maar ook tijdens haar opleiding tot psychiater. “De laatste twee jaar van mijn opleiding heb ik gevolgd bij Accare. Dat is me heel goed bevallen. De sfeer was heel prettig en er waren korte lijnen met de supervisoren en de opleider. De helft van mijn stage viel in coronatijd en dat was voor iedereen zoeken, maar de begeleiding bleef goed. Het mooie vond ik ook dat Accare naast de verplichte stages veel ruimte biedt om je eigen interesses te volgen.”
Het mooie van dit werk vind ik dat je samen met de ouders en het team kan bijdragen aan de kleine stappen vooruit die een jongere in een complexe situatie kan zetten. Voor mij is het heel waardevol dat ik daar onderdeel van kan zijn.
Fijn team
Na afronding van haar opleiding is Lisette gaan werken op de multi-specialistische poli’s in Winschoten en Veendam. Ze vertelt: “We zien hier kinderen met AD(H)D, ASS, soms depressies en psychotische verschijnselen. Ik verzorg intakes en medicatiecontroles, interviews in het kader van diagnostiek, behandel de crises die tussendoor komen enzovoort. Geen dag is hetzelfde en die afwisseling vind ik leuk, daarom heb ik gekozen voor de multi-specialistische poli. Net als tijdens mijn opleiding zit ik ook nu in een fijn team met korte lijnen. Diverse (ervaren) collega’s hebben aangeboden klaar te staan voor overleg en advies indien nodig, zowel overdag als tijdens diensten buiten kantoortijden. Dat is heel fijn want die eerste diensten alleen zijn best pittig. Het is goed om te weten dat er een team achter je staat.”
Systemisch werken
Wat maakt dat Lisette de kinder- en jeugdpsychiatrie toch zo leuk is gaan vinden? “Ik vind de gesprekken interessant maar vooral het systemisch werken, dus met het gezin eromheen. Bovendien merkte ik dat mijn lengte hier een voordeel is. Omdat ik 1.50 meter lang ben, leg ik gemakkelijk contact met kinderen. Ik toren er niet zo bovenuit en heb ervaren dat dit echt een voordeel biedt. Al kan het bij jongeren (pubers) soms ook een nadeel zijn. En het mooie van dit werk is natuurlijk ook dat je er samen met de ouders en het team aan kan bijdragen dat een jongere in een complexe situatie kleine stappen vooruit kan zetten. Voor mij is het heel waardevol dat ik daar onderdeel van kan zijn.”