Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Intensieve begeleiding en aandacht voor jouw ontwikkeling

Marijn Tange, Orthopedagoog bovenregionaal team eetstoornissen

Marijn Tange is als orthopedagoog verbonden aan het bovenregionaal team eetstoornissen bij Accare in Almere. “De veelzijdigheid van het werk en de gezamenlijke aanpak waarin kennis wordt gedeeld, maken dat ik hier heel veel leer. Niet alleen over eetstoornissen, maar over allerlei problematiek. Ik ben enorm gegroeid als professional en in mijn kennis. Je wordt bij Accare als professional echt in de lift gezet.”

Marijn voert de gesprekken met cliënten met eetstoornissen en hun ouders. Ze stelt de diagnose en zet de behandeling in. “In het bovenregionaal team sparren we met verschillende disciplines om te begrijpen wat er precies aan de hand is met een cliënt”, vertelt Marijn. “Bij cliënten met eetstoornissen is vaak sprake van onderliggende problematiek. De combinatie met bijvoorbeeld autisme of andere problematieken, maakt de casussen complex. We overleggen onder meer met een gezinsbehandelaar, een GZ-psycholoog, klinisch psycholoog, en op medisch vlak met kinderartsen en verpleegkundigen. Samen bespreken we casussen en bepalen we welke behandeling we het beste kunnen inzetten. Er zit enorm veel kennis in ons team. Ik werk hier nu anderhalf jaar en heb ontzettend veel geleerd. Niet alleen door mijn eigen cliënten, maar ook door casussen van collega’s.” 

Puzzel

“Steeds de puzzel leggen voor elke cliënt, dat vind ik uitdagend en interessant”, zegt Marijn. “Er zijn patronen en overtuigingen die de eetstoornis in stand houden. Het is de kunst om te ontdekken waardoor het zo gelopen is. Wie is de persoon? Hoe is de omgeving? Is er sprake van onderliggende problematiek? Het is de kunst om cliënten ervan te overtuigen dat hun overtuigingen niet juist zijn. Dat de dingen waarvoor ze bang zijn niet hoeven te gebeuren. Er zijn meer manieren om tegen dingen aan te kijken. Je kan het anders aanpakken. Bij elke client is het een kwestie van uitzoeken hoe je dat voor elkaar krijgt.”

Intensieve begeleiding

Naast haar werk in het bovenregionaal team eetstoornissen draait Marijn mee op de algemene poli. “Dat doet iedereen hier. Deze combinatie maakt de inhoud van je werk en je werkdagen afwisselend. Je krijgt met meer problematiek te maken dan alleen eetstoornissen. Het is ook heel fijn dat ik ingeplande overlegmomenten heb met een regiebehandelaar die mijn vaste werkbegeleider is. Ik kan al mijn vragen stellen en de verdieping in. Daarnaast kan je hier je eigen leertraject vormgeven, waarbij je je binnen en buiten je specialisme kan ontwikkelen. Je krijgt veel opleiding op het gebied van eetstoornissen als je hier begint en er nog niet zoveel van weet. Met de kennis die ik hier opdoe, leg ik een goede basis voor de rest van mijn carrière. Ik kan mij verder verdiepen in eetstoornissen en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op andere gebieden.”  

“De intensieve begeleiding met veel aandacht voor jouw ontwikkeling past bij Accare en vind je niet overal. Accare is daar echt sterk in”

Marijn Tange, Orthopedagoog bovenregionaal team eetstoornissen

Eigen leertraject vormgeven

“De intensieve begeleiding met veel aandacht voor jouw ontwikkeling past bij Accare en vind je niet overal. Accare is daar echt sterk in”, vindt Marijn. “Bovendien leer je hier veel doordat je de kans krijgt om mee te werken aan academisch onderzoek. Daardoor sta je aan de voorkant van nieuwe ontwikkelingen. Dat is wel de mind-set bij Accare: blijven ontwikkelen, vooruit willen en steeds verbeteren.”

Samen

Hoe vindt Marijn het om met cliënten met eetstoornissen te werken? “Eetstoornissen kunnen best ingrijpend zijn, omdat je niet alleen met het geestelijke maar ook met het lichamelijke aspect te maken hebt. Soms komen cliënten ondervoed binnen en is er snel intensieve aandacht en een goed behandelplan nodig. Hierin is de samenwerking met kinderartsen en verpleegkundigen erg prettig. Het lichamelijke stukje is hun expertise en hun medisch advies is leidend. Persoonlijk geeft het mij juist energie om de complexe puzzel te leggen voor een cliënt. En als je zelf stabiel in het leven staat en om hulp kan vragen als je even vastloopt, kan je veel hebben. We proberen het als team met elkaar te dragen en goed voor elkaar te zorgen. In het teamoverleg praten we over cliënten en over hoe het met onszelf gaat. Als iemand een te zware caseload heeft, proberen we daar samen een prettigere situatie van te maken.” 

Aanraden

Natuurlijk komt de energie ook uit de stapjes die je zet met een cliënt. “Als het traject goed loopt, dan is het dankbaar werk”, zegt Marijn. “Vaak zien we cliënten binnenkomen die heel veel met eten bezig zijn en alles moet daarvoor wijken. Ze worden beperkt door spanningen die ze hebben. Het mooiste is dan als je gedurende het traject ziet dat andere dingen weer leuk en belangrijk worden. Dat cliënten - en hun ouders - hun leven terugkrijgen. Het resultaat is ook tastbaar omdat je ziet dat het gewicht weer de gezonde kant opgaat. Een extra reden dat ik voor deze specialisatie heb gekozen, is dat eetstoornissen een actueel en groeiend probleem zijn in de maatschappij. We zoeken dan ook collega’s om nog meer cliënten te kunnen helpen. Ik kan Accare zeker aanraden. Als professional maak je hier echt groei door. Het werk is leerzaam en uitdagend, en tegelijkertijd is er veel ruimte om op jouw manier vorm te geven aan je agenda en caseload. We doen het samen.”

Meer verhalen

Als je je wilt ontwikkelen, vind je bij Accare een goede werkplek

Ilona Feikema is senior groepsbehandelaar op de kliniek in Smilde. “Ik heb een gevarieerde baan”, vertelt ze. “Ik werk twee dagen per week op de kliniek. De...

Auteur: Ilona Feikema Functie: Senior groepsbehandelaar
Lees het hele verhaal Meer informatie over Als je je wilt ontwikkelen, vind je bij Accare een goede werkplek